Antena 3 CNN Timp liber Casa celebrei curtezane din București, Miţa Biciclista, se redeschide după 80 ani cu un mare bal

Casa celebrei curtezane din București, Miţa Biciclista, se redeschide după 80 ani cu un mare bal

Casa celebrei curtezane Miţa Biciclista se redeschide după 80 ani cu un mare bal organizat de Asociaţia Română pentru Cultură.

Casa celebrei curtezane din București, Miţa Biciclista, se redeschide după 80 ani cu un mare bal
Sursa foto: Facebook/ Casa Mita Biciclista
de Mia Lungu    |    03 Noi 2022   •   09:19

Evenimentul va debuta cu un recital susţinut de Bălănescu Quartet, apoi DJ Claudia va deschide sezonul de petreceri din casa Miţei Biciclista.

Şi etajul doi al casei istorice va fi animat, acolo unde este salonul de magie, jocuri de cărţi şi tarot. Biletele pentru marele eveniment s-au epuizat deja.

Casa Miței Biciclista va găzdui de anul viitor o braserie, spații de cultură urbană și artă și cinema.

Istoria amorului liber. Povestea inedită a Miței Biciclista, cea mai cunoscută damă de companie a vremii

Scriitorul Dan-Silviu Boerescu a povestit în emisiunea „Voi cu Voicu” despre istoria amorului liber și cum a apărut prostituția în România.

„Este un fenomen, este un istoric al problemei din sec XV-XVI începuseră să fie misiuni diplomatice în Țările Române. Chiar legile lui Matei Basarab anunță pedepsele pentru proxeneți.

Catinca, nevasta lui Nicolae Mavrocordat, ia o decizie scoate temnită toate prostituatele și-și propune să le reeduce, ba chiar lansează o inițiativă prin care bărbații care luau o prostituată reeducată primeau o zestre. Cotele fenomentului erau alarmante.

Ulterior, după 1800, se schimbă moravurile. Femeia iese din casă, să-și schimbe toaletele, decolteul devine o chestie de stradă. Apar și femeile de consumație, bodăresele.

Secolul XIX, erau vreo 12.000 înscrise în acte, aveau celebra condicuță, unde venea medicul și punea o ștampilă. Se ajunge la vreo 30.000 de practicante în București. Poliția le are înregistrate pe toate criterile.

Gigă Petrescu pe la 16 ani și i s-a spus că trebuie să își înceapă viață sexuală și a fost dus la un bordel de lux de pe Calea Victoriei.

Mița Biciclista era dintr-o comună, cineva a luat-o, a educat-o, a admis-o la Bruxelles, ca să învețe bunele maniere, ca apoi să o trimită în câmpul muncii. Ea a atras atenția viitorului rege Leopold, era să-și piardă mințile. A fost trimisă înțară, în final i-a sucit mințile lui Ferdinand. A fost prima femeie care a mers pe un velociped în București. De ce nu s-a măritat? Era îndrăgostită de unul din frații Minovici. În final s-a căsătorit cu un general, care la bătrânețe fiind sărcaci, l-a trimis la cerșit”, a povestit Boerescu.

×
Subiecte în articol: Mița Biciclista București bal
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close