Antena 3 CNN Timp liber Film A murit Tom Wilkinson, actorul cunoscut pentru rolurile din "The Full Monty" sau "RocknRolla"

A murit Tom Wilkinson, actorul cunoscut pentru rolurile din "The Full Monty" sau "RocknRolla"

Tom Wilkinson, starul nominalizat la Oscar care a jucat în The Full Monty, Batman Begins și Mission: Impossible - Ghost Protocol, a murit la vârsta de 75 de ani.

A murit Tom Wilkinson, actorul cunoscut pentru rolurile din "The Full Monty" sau "RocknRolla"
Sursa foto: Getty Images
de Silvia Preda    |    30 Dec 2023   •   19:37

Actorul britanic Tom Wilkinson, cunoscut pentru rolul din The Full Monty, a murit la vârsta de 75 de ani, a anunțat sâmbătă familia sa.

Wilkinson a mai jucat în Batman Begins, Shakespeare in Love, Mission: Impossible - Ghost Protocol şi altele.

Wilkinson a câștigat un Bafta pentru filmul The Full Monty din 1997.

A primit șase nominalizări la Bafta în total, precum și două nominalizări la Oscar, scrie BBC.

Cu peste 130 de credite de film și TV în total, Wilkinson s-a simțit la fel de confortabil în drame de epocă precum Sense and Sensibility din 1995 și Belle din 2013, dar a jucat şi rolul unor minți criminali în filme precum Rush Hour alături de Jackie Chan în 1998 sau RocknRolla de Guy Ritchie în 2008.

Iar rolul unor personalități politice din SUA i-a adus un Emmy pentru rolul lui Benjamin Franklin în mini-seria John Adams din 2008 și o nominalizare la Emmy ca tatăl lui John F Kennedy, Joe în The Kennedys.

De asemenea, a jucat rolul președintelui Lyndon B Johnson în Selma din 2014.

Tom Wilkinson, cunoscut pentru rolul din "The Full Monty", a murit la 75 de ani

Wilkinson a fost, potrivit Encyclopaedia of British Film, "o vedetă majoră a personajului, cu un dar remarcabil – unul dintre mai multe – pentru a transmite durerea interioară".

Născut în Leeds înainte de a se muta în Canada și apoi în Cornwall în copilărie, și-a găsit chemarea la vârsta de 18 ani, când i s-a cerut să regizeze o piesă.

"Pentru prima dată în viața mea, am început să fac ceva ce știam să fac", a spus el.

S-a pregătit la Academia Regală de Artă Dramatică (Rada) înainte de a urma calea către teatru și televiziune. În 1986, a primit primul său rol major pe ecran în mini-seria First Among Equals, bazată pe cel mai bine vândut roman al lui Jeffrey Archer.

Alături de el a jucat Diana Hardcastle. Cuplul s-a căsătorit în 1988 și a continuat să joace rolul soțului și soției în The Kennedys în 2011 și în 2014.

×
Subiecte în articol: Tom Wilkinson The Full Monty
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close