Antena 3 CNN Timp liber Muzică A murit George David Weiss, compozitorul piesei "What A Wonderful World"

A murit George David Weiss, compozitorul piesei "What A Wonderful World"

A murit George David Weiss, compozitorul piesei "What A Wonderful World"
Sursa foto: Foto: ascap.com
25 Aug 2010   •   20:42

George David Weiss, compozitorul câtecelor celebre "What A Wonderful World", interpretat de Louis Armstrong şi "Can't Help Falling In Love", interpretat de Elvis Presley, a murit, luni, în oraşul amrican Oldwick. Potrivit variety.com, compozitorul avea 89 de ani, iar decesul a survenit din cauze naturale.

Anunţul privind moartea compozitorului a fost făcut printr-un comunicat postat pe site-ul Sindicatului compozitorilor americani (Songwriters Guild of America), al cărui preşedinte a fost timp de mai mulţi ani.

Înainte de a face aranjamentul muzical pentru orchestrele dirijate de Stan Kenton şi Vincent Lopez, George David Weiss a studiat la Juilliard School of Music. Printre creaţiile sale se numără coloana sonoră a musicalului special conceput pentru Sammy Davis Jr. - intitulat "Mr. Wonderful" şi pus în scenă pe Broadway în 1956 - precum şi musicalurile "First Impressions" şi "Maggie Flynn".

În 1961, Weiss a compus, împreună cu Hugo Peretti şi Luigi Creatore, melodia "Can't Help Falling In Love", o adaptare a cântecului francez "Plaisir d'Amour". Piesa a ajuns pe locul al doilea în topurile muzicale americane, după ce a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului "Blue Hawaii", cu Elvis Presley. Acesta a folosit-o, apoi, timp de mai mulţi ani, în încheierea concertelor pe care le susţinea.



Cei trei compozitori au colaborat şi pentru adaptarea cântecului "Mbube", compus de muzicianul sud-african Solomon Linda. Versiunea americană, "The Lion Sleep Tonight", a devenit apoi un adevărat hit, fiind preluată de mai mulţi artişti. Solomon Linda a dat în judecată studiourile Disney, după ce au folosit această piesă pe coloana sonoră a filmului "The Lion King". O înţelegere financiară între cele două părţi a fost încheiată în 2006.

George David Weiss a colaborat şi cu producătorul şi compozitorul Bon Thiele, pentru a crea piesa "What A Wonderful World". În momentul lansării (1968), melodia nu a fost un succes pentru Louis Armstrong. Piesa a intrat însă în primele 40 de poziţii ale topului Billboard în 1988, după ce a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului "Good Morning, Vietnam". De atunci, a devenit un adevărat hit, fiind inclusă în mod constant în reclame, lungmetraje şi producţii de televiziune.

Printre alte compoziţii memorabile ale lui George David Weiss se mai numără "Lullabye of Birdland", "Wheel of Fortune" şi "Stay With Me".



Antena3.ro




×
Subiecte în articol: deces compozitor a murit
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close