Antena 3 CNN Timp liber Muzică "Cea mai relaxantă melodie din lume": Studiile care arată că acest cântec poate reduce anxietatea cu până la 65%

"Cea mai relaxantă melodie din lume": Studiile care arată că acest cântec poate reduce anxietatea cu până la 65%

Când un cercetător și un grup muzical au făcut echipă cu terapeuți de sunet de la Academia Britanică de Terapie prin Sunet, au pretins să compună un cântec care s-a dovedit științific că ameliorează stresul și anxietatea.

"Cea mai relaxantă melodie din lume": Studiile care arată că acest cântec poate reduce anxietatea cu până la 65%
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    20 Ian 2024   •   14:00

Multe studii au demonstrat deja că muzica poate ajuta în mod eficient la gestionarea anxietății și stresului.

O colaborare între cercetători și un grup muzical a dus la crearea unei melodii, prezentate ca fiind cel mai relaxant cântec din lume.

Cu toate acestea, există un oarecare scepticism în ceea ce privește aplicabilitatea universală a cântecului, deoarece preferințele muzicale individuale influențează probabil ameliorarea stresului.

Studiile suplimentare sugerează că această compoziție ar putea fi la fel de eficientă ca unele terapii împotriva anxietății, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru concluzii definitive.

Atunci când un cercetător și un grup muzical au făcut echipă cu terapeuți de sunet de la Academia Britanică de Terapie prin Sunet, aceștia au susținut că au compus un cântec care s-a dovedit științific că ameliorează stresul și anxietatea.

"Cea mai relaxantă melodie din lume"

Piesa Weightless, a trupei Marconi Union, a fost supranumită, "cel mai relaxant cântec din lume".

Mindlab International, specialiști în neuroștiință și comportamentul consumatorului, au reunit un grup de 40 de participanți, cerându-le să rezolve puzzle-uri provocatoare, în timp ce le monitorizau răspunsurile fiziologice în timp ce ascultau 10 melodii diferite.

Weightless a depășit toate celelalte melodii testate, reducând nivelul de stres și anxietate cu un impresionant 65%.

Efectul său tranchilizant s-a extins și la markerii fiziologici cheie. Ascultătorii au experimentat un ritm cardiac mai lent, o tensiune arterială mai scăzută și o reducere a ritmului respirației. 

Pe baza acestor constatări, Lyz Cooper, fondatorul Academiei Britanice de Terapie prin Sunet, a comentat la momentul testului din 2019: "Combinând aceste elemente în modul în care a făcut-o Marconi Union, a creat cântecul perfect de relaxare."

De ce melodia Weightless acționează la un calmant asupra creierului

Trupa s-a aplecat asupra științei atunci când a scris Weightless. Și-au calibrat cu atenție aranjamentele pentru a declanșa o relaxare profundă. 

Piesa începe cu un tempo de 60 de bătăi pe minut (BPM), reflectând ritmul cardiac mediu în repaus al unui adult. De-a lungul duratei sale, viteza se mută treptat la 50 BPM, o alegere deliberată pentru a ghida ritmul cardiac al ascultătorului într-o stare mai lentă, mai moale.

Din punct de vedere compozițional, melodia folosește, de asemenea, o tehnică cunoscută sub numele de "antrenare", care aliniază undele cerebrale ale ascultătorului cu frecvențele melodiei. Această aliniere, împreună cu tempo-ul, încurajează ritmul cardiac să se sincronizeze cu muzica, facilitând și mai mult o stare de calm.

O tapiserie de frecvențe joase, un tempo lent și sunete blânde și liniștitoare formează baza cântecului. Pianele, chitarele și clopotele se întrepătrund cu cântecele pentru a crea o melodie care este atât eterică, cât și împământenitoare.

Cercetătorii cred că utilizarea atentă a acestor concepte activează sistemul de recompensă al creierului, eliberând dopamină și inducând o stare de bine.

Cântecul încorporează și un aspect legat de mediu. Mostrele de sunete naturale, cum ar fi apa curgătoare și chemările păsărilor, au ca scop declanșarea unui răspuns biofilic, o atracție umană înnăscută față de lucrurile vii și un sentiment de unitate cu natura.

Melodia Weightless a trupei Marconi Union - Cântărind dovezile terapeutice

Potențialul clinic al "Weightless" invită la o comparație cu alte metode mai convenționale de reducere a anxietății, cum ar fi medicația, terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și terapiile fizice precum masajul sau meditația. 

Un studiu recent, realizat la Universitatea din Pennsylvania a pus bazele unei astfel de comparații, prin evaluarea eficacității "Weightless" în comparație cu midazolam, un sedativ prescris pe scară largă. Cercetătorii au constatat că ambele intervenții sunt la fel de eficiente în reducerea anxietății la pacienții preoperatori, dar Weightless a avut avantajul distinct de a fi lipsit de efecte adverse sau complicații, potrivit psychiatrist.com.

Un alt studiu realizat la Universitatea din Nevada, Reno, a pus în contrast efectele cântecului asupra calității somnului cu un cântec placebo. Rezultatele au indicat o îmbunătățire semnificativă a parametrilor somnului în rândul celor care au ascultat Weightless. 

Ambele investigații au fost relativ mici. Iar în studiul de la Penn, cercetătorii au observat că grupul care a primit sedativul a raportat că se simte mai mulțumit de rezultate. Iar medicii s-au plâns că muzica a interferat cu conversațiile lor cu pacienții.

Așadar, concluzia: cercetătorii au nevoie de mult mai multe date înainte de a declara că melodia este la egalitate cu formele standard de terapie împotriva anxietății.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close