Antena 3 CNN Timp liber Turism Apa mării s-a răcit cu peste 10 grade Celsius. Explicația fenomenului care a nemulţimit zecile de mii de turişti aflaţi pe litoral

Apa mării s-a răcit cu peste 10 grade Celsius. Explicația fenomenului care a nemulţimit zecile de mii de turişti aflaţi pe litoral

Este un weekend foarte aglomerat pe litoral. Peste 100.000 de mii de turiști se află în acest sfârșit de săptămână la malul mării. Numai că apa mării s-a răcit în ultimele zile cu cel puțin 10 grade Celsius.

Apa mării s-a răcit cu peste 10 grade Celsius. Explicația fenomenului care a nemulţimit zecile de mii de turişti aflaţi pe litoral
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iul 2023   •   17:21

Specialiștii vorbesc despre un fenomen foarte rar, care se numește ”Upwelling”. Practic, curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime spre țărm.

Astfel, în această perioadă, temperatura apei mării nu va avea mai mult de 13-15 grade la mal, valori comparabile cu lunile martie și aprilie. 

”Avem apă foarte rece la mare, 14 grade, 15 grade. Din cauza vântului de sud care a bătut foarte tare și care a a dus dinspre sud și de la adâncime ape mai reci. Ele vin de la adâncime datorită unui fenomen numit ”Upwelling”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Atunci când vântul bate foarte tare, apa de la suprafață este înfundată în adâncime și de acolo este ridicată o apă mai rece. Este un fenomen normal, un fenomen care se petrece în toate mările și oceanele lumii”, a spus Adrian Bîlbă, biolog, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: apa mării apă rece upwelling explicatie
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close