Antena 3 CNN Timp liber Turism Cea mai complicată încuietoare din lume se află în România! Cum arată uşa care se închide cu 19 zăvoare metalice

Cea mai complicată încuietoare din lume se află în România! Cum arată uşa care se închide cu 19 zăvoare metalice

Recordul pentru "cea mai complicată încuietoare din lume" este deținut de uşa sacristiei bisericii fortificate din Biertan, veche de 500 de ani, care a fost prezentată la Expoziţia Mondială de la 1900 în Paris.

Cea mai complicată încuietoare din lume se află în România! Cum arată uşa care se închide cu 19 zăvoare metalice
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Ian 2024   •   12:44

Construită la 1515, uşa sacristiei bisericii fortificate din Biertan a cunoscut faima internaţională după ce, la 1900, a fost scoasă din balamale şi dusă la Paris, la Expoziţia Mondială. Cu acest prilej, a primit un premiu pentru frumoasa şi complexa încuietoare cu care era înzestrată, compusă dintr-un mecanism de închidere în 19 puncte. World Record Academy a stabilit în 2022 faptul că uşa sacristiei din Biertan are „cea mai complicată încuietoare din lume”.

Sacristia este o încăpere în care preotul se pregăteşte pentru a oficia slujba. Aici, părintele îşi ţine veşmintele, dar şi cele mai valoroase obiecte de cult ale bisericii. În Biertan, sătenii au folosit sacristia şi pentru a-şi pune banii la adăpost când erau ameninţaţi de război, drept pentru care au considerat că această încăpere are nevoie de o uşă solidă dotată cu o încuietoare puternică.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Uşa a fost confecţionată din scânduri groase de stejar de meşterul Johannes Reichmuth din Sighişoara, la 1515, pe ea fiind montată o încuietoare metalică ce era acţionată prin intermediul unei manivele şi a unei chei. Practic, uşa are 19 zăvoare metalice dispuse împrejur, toate fiind conectate între ele. 

Citeşte şi: Un obiectiv turistic important introduce taxă de acces din 15 ianuarie

Decorată la fel de pretențios și bogat cu Blockintarsien, canatul uşii păstrează pe traversa superioară blazonul preotului Johannes. Ușa a fost construită dintr-un panou de suport din stejar, pe care au fost fixate rama și tăbliile ornamentate. Ușa păstrează toate elementele de feronerie originale (mâner, șild, balamale, broască) şi un zăvor complex care, prin rotire, blochează uşa în 15 puncte, fapt care i-a conferit un renume internațional în urma participării în 1900 la Expoziția Mondială din Paris

"O bijuterie a tehnologiei medievale", aşa au descris cei de la World Record Academy sistemul uşii. 

×
Subiecte în articol: record mondial biserica
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close