Antena 3 CNN Timp liber Turism Cinci destinaţii din România unde veți descoperi tradiţii inedite de Paște

Cinci destinaţii din România unde veți descoperi tradiţii inedite de Paște

Cinci destinaţii din România unde veți descoperi tradiţii inedite de Paște
Sursa foto: Pixabay.com
06 Apr 2017   •   11:08

Când vine vorba despre sărbătorile pascale, oamenii își doresc să petreacă mai mult timp în familie şi cu prietenii. Dacă aţi decis să călătoriți, vă propunem câteva zone din România în care veţi redescoperi bucuria pregătirilor tradiţionale de Paşte. Potrivit Adevarul.ro, aceste cinci destinații sunt perfecte pentru a vă petrece vacanța într-un mod unic.

Viscri - Situat în judeţul Braşov, Viscri este definiţia satului românesc medieval, unde arhitectura, îmbrăcămintea şi tradiţiile par că au fost congelate în ultimele sute de ani şi readuse la viaţă nu mai departe de acum câteva zile. Vei fi impresionat de amabilitatea localnicilor, de limbajul desprins din amintirile lui Creangă şi de peisajele pe care modernitatea nu a îndrăznit să le atingă. În caz că nu ştiai, prinţul Charles a cumpărat o casă în acest sat, dulceaţa preparată la Viscri este comercializată în Paris şi scene dintr-un film spaniol au fost filmate aici. 

Bucovina - Este zona despre care se spune că „timpul stă în loc“ şi cine nu ar vrea ca timpul să stea în loc atunci când este plecat în vacanţă? Bucovina este cunoscută pentru arta decorării ouălor şi există, totodată, festivaluri dedicate acestui meşteşug popular: Ciocăneşti, de exemplu, este unul dintre satele care găzduieşte Festivalul Ouălor Încondeiate. 

Maramureş - Ce locuri ar fi mai bune pentru a-ţi stimula nevoia de cunoaştere, de spiritualitate şi de întoarcere la orgini decât satele din Maramureş? Aici tradiţiile religioase au rămas intacte de sute de ani. Vorbim de obiceiuri precum aşezarea ramurilor de salcie la streaşina casei, de stropirea fetelor cu o crenguţă de busuioc pentru a fi „văzute bine“, de spălarea pe faţă cu apă neatinsă după scoaterea din fântână pentru a fi „curat ca argintul“. Nu, nu am citat dintr-o carte de basme româneşti, asta te aşteaptă dacă alegi Maramureşul de Paşte. 

Dobrogea - Dobrogea are şi ea de oferit tradiţii nealterate de valurile modernităţii şi îmbogăţite de influenţa popoarelor greceşti şi turceşti. Cele mai cunoscute obiceiuri la care vei putea asista sunt: „Olăria“ – focul enorm alcătuit din resturi vegetale şi rostogolit pe dealuri pentru purificarea zonei, şi „Paparuda“ – invocarea ploii prin cântece, dansuri şi bătăi din palme de către un grup de fete înfăşurate în frunze şi ghirlande. Moldova Există oare un picior de plai unde tradiţiile religioase şi cele viticole să se împletească mai armonios? 

Moldova - este dovada palpabilă că, mai la est de râul Putna, recolta de struguri a Casei Panciu poate concura fără complexe cu faimoasele de pe Valea Loarei. Şi unde s-a mai auzit de femei mai pricepute în ale învârtitelor cu brânză de oaie, colaci şi pască? Dacă vrei să faci o extravaganţă pitorească de cel mai înalt rang, trage la Hanul Ancuţei din povestea lui Sadoveanu. Dacă eşti în căutarea unui partener de viaţă, tradiţiile din Moldova arată că fetele singure merg la biserică în ziua de Paşte, spală clopotul bisericii cu apă din fântână, iar apoi se spală pe faţă cu aceeaşi apă pentru a avea noroc la bărbaţi. Dacă eşti în căutarea unei partenere de viaţă, nu sta prea departe de zona bisericii în ziua de Paşte. 

×
Subiecte în articol: destinatii România Paste traditii sărbători
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close