Antena 3 CNN Travel Abano Terme și Padova, printre cele mai vechi zone turistice din Europa

Abano Terme și Padova, printre cele mai vechi zone turistice din Europa

Abano Terme, un orășel din provincia italiană Padova, este una dintre cele mai vechi și mai importante centre termale europene. Apa termală, dar și importanța culturală și istorică a întregii regiuni fac din această zonă un punct de referință pe harta turismului mondial.

Abano Terme și Padova, printre cele mai vechi zone turistice din Europa
Sursa foto: Ioana Popoviciu
de Diana Scarlat    |    09 Iun 2023   •   15:26

Apa termală a făcut din Abano Terme un loc ideal pentru tratamente încă de acum două milenii, iar localitatea a devenit stațiune turistică, pe baza acestei comori naturale pe care o deține. De altfel, Italia este recunoscută ca una dintre țările de top în privința tratamentelor balneare și SPA, iar micul orășel din Padova este unul dintre cele mai importante, în acest clasament. Izvoarele termale și băile cu nămol ale orașului au fost cunoscute de romani. Erau denumite „Aponi fons” - de la termenul preluat din limba greacă „à ponos”, care înseamnă „îndepărtează durerea”.

Clima de la Abano Terme este blândă, ideală pentru astfel de tratamentge, pentru odihnă și relaxare, în cea mai mare parte a anului, cu o temperatură medie anuală de 14 grade Celsius. Apa care se folosește în centrele SPA vine din pre-Alpi, iar sursa subterană vine de la o adâncime de 4.000 de metri, din Poggio Montirone, Munții Lessini (Verona vecinatate). Temperatura apei care vine la suprafață este de 80-90 de grade Celsius și este recomandată inclusiv în tratamente anti-celulită și pentru dezintoxiere.

Padova, între istorie și legendă

Padova este și locul unde există una dintre cele mai importante comunități de români din afara granițelor țării. Legenda spune că Padova a fost fondată de un grup de fugari din Troia, cu aproximativ 3.200 de ani în urmă. Arheologii au descoperit urmele unei așezări datând din perioada respectivă chiar în actualul centru al orașului, care a fost ridicat în perioada medievală, fiind astăzi principalul punct de atracție al Padovei.

Unul dintre cele mai frumoase monumente istorice este Palazzo della Ragione, primărie și palat de justiție din veacul al XIII-lea, care a intrat recent în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ssunt impresionante atât frescele palatului, cât și un uriaș cal de lemn, construit pentru o paradă din anul 1466. Piața acoperită de la parterul clădirii este probabil cea mai veche din Europa.

Cafenele și restaurante monumentale

Un loc foarte îndrăgit de turiștii care vizitează zona turistică a Padovei este cafeneaua istorică Pedrocchi, una dintre cele mai faimoase cafenele din istoria Europei, deschisă cu două secole în urmă. Aici se acceptă și vizita turiștilor care pot să nu comande nimic. Se poate sta în Salonul Verde, de la parterul clădirii, conform tradiției locului. Aici veneau personalități ale secolului al XIX-lea, precum Stendhal sau Dario Fo, iar din acest loc a pornit și revoluția de la 1848 în Padova. La etaj este un muzeu al istoriei moderne și contemporane a orașului.

Buna tradiție a Padovei, dată de celebra cafenea istorică, i-a inspirat și pe comercianții contemporani să creeze astfel de spații care îmbină servirea ireproșabilă a preparatelor culinare, a băuturilor și cafelei cu elemente senzaționale de design interior, special create pentru a transforma un simplu restaurant într-un mic muzeu ce ar putea deveni obiectiv turistic, la fel ca faimoasa cafenea Pedrocchi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Am locuit la Padova timp de 16 ani, iar de câte ori mă duc în vizită trec pe la Cafeneaua istorică Pedrocchi și pe la „La Scuderia ”, din Abano Terme. Dacă la începutul secolului al XIX-lea, Antonio Pedrocchi, faimos cafetier din Bergamo, a cconstruit o cafenea monumentală, cu arhitectură specială, care astăzi este monument istoric, în cazul pizzeriei din stațiunea de lângă Padova, eu am văzut aceeași intenție a proprietarilor”, povestește Ioana Popoviciu, care s-a întors recent în România, după ce a făcut parte din comunitatea românilor din Padova.

Pizzeria „La Scuderia ”, din Abano Terme, a fost deschisă în anul 2000, prin renovarea unui vechi grajd, iar construcția a fost extinsă pe două etaje și o terasă de vară imensă. Mobilierul este în stil rustic, mesele sunt de lemn, cu șei de cowboy în loc de scaune, dar elementul de senzație este pe tavan. „Proprietarii au comandat și au montat mai multe candelabre gigantice din fier forjat, doi adevărați mastodonți, fiecare măsurând 12 metri lungime și având lățimea și înălțimea de 3 metri, 60 de becuri și o greutate totală de 1,2 tone. Candelabrele gigant sunt suspendate cu funii de oțel, totul fiind lucrat manual”, explică Ioana.

Zona se află foarte aproape și de Veneția, astfel încât un circuit turistic aici poate fi foarte bogat în excursii și descoperiri senzaționale. Se pot vizita Veneția și Insula Murano, dar se poate merge și la plajă, în timpul verii. Temperaturile sunt destul de ridicate, aproape tot timpul anului, iar plajă se poate face uneori din luna aprilie, până în octombrie.

×
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close