Antena 3 CNN Travel Aladzha, mănăstirea săpată în piatră de pe litoralul bulgăresc

Aladzha, mănăstirea săpată în piatră de pe litoralul bulgăresc

O curiozitate a naturii și un loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocși, Mănăstirea Aladzha, săpată în calcar, este vizitată de mii de turiști români, în fiecare an.

Aladzha, mănăstirea săpată în piatră de pe litoralul bulgăresc
Sursa foto: Diana Scarlat
de Diana Scarlat    |    27 Dec 2022   •   09:33

Fiind situată foarte aproape de stațiunea Nisipurile de Aur și de orașul turistic Varna, este unul dintre obicetivele turistice pentru cei care merg în vacanță pe litoralul bulgăresc.

Din staţiunea Nisipurile de Aur se poate pleca într-o scurtă excursie către Varna, situată la mică distanță, iar o oprire recomandată este la una dintre cele mai frunoase mănăstiri săpate în piatră: Aladzha. Este impresionantă prin formă și dmensiune, fiind mult mai mare decât cele de același fel din România.

În țara noastră există mai multe astfel de biserici, chilii sau mănăstiri în peșteri sau în grote săpate parțial de oameni: Peștera Sfântului Andrei, în județul Constanța, Mănăstirea Șinca Veche, în județul Brașov, iar în județul Argeș există bisericile săpate în piatră de la Corbi, Nămăiești și Cetățuia-Negru Vodă. Aceste locuri reprezintă o atracție pentru multe categorii de turiști, de la cei pasionați de curiozitățile naturii sau simplii curioși, până la credincioșii pelerini.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

De zece ori mai mare decât bisericile rupestre din România

Tocmai de aceea, Mănăstirea Aladzha este unul dintre locurile preferate de românii care merg în vacanță pe litoralul bulgăresc. Aladzha este de aproape zece ori mai mare decât bisericile rupestre din România, fiind o construcție săpată într-un deal de calcar, cu vedere la mare. Mănăstirea a fost întemeiată în jurul secolelor XII-XIV. Prima serie de cercetări ştiinţifice și sistematice asupra peşterilor de pe litoralul Bulgariei a fost iniţiată abia spre sfârşitul secolului al XIX-lea, sub conducerea arheologilor bulgari Karel si Herminegild Skorpil.

În anul 1927, Mănăstirea Aladzha a fost declarată monument istoric naţional, iar în 1968 a fost recunoscută ca monument de arhitectură de importanţă naţională. Sunt impresionante încăperile mănăstirii, săpate în stâncă pe două niveluri, într-o faleza de calcar, cu înălţimea de aproape 40 de metri. La primul nivel sunt situate biserica mănăstirii, chiliile călugărilor, sala de mese şi bucătărie, o mică biserică recviem, cripta (osuar) şi alte încăperi gospodăreşti.

Al doilea nivel reprezintă o nişă de piatră naturală, în partea de est, unde se află capela mănăstirii. La distanţa de circa 700 de metri, la vest de mănăstire, se află un grup de peşteri, cunoscut sub numele „Catacombe”. Secretul apariției acestor locuri transformate în chilii, biserici sau mănăstiri, atât în România, cât și în Bulgaria, este o caracteristică a solurilor calcaroase sau argiloase care mai întâi au fost săpate de ape, apoi de oamenii care au folosit grotele pentru adăpost, ca mai târziu să le transforme în spații de rugăciune.

Misterul din jurul unei astfel de mănăstiri stă la baza atracției pentru pelerinii din zilele noastre, dar și pentru curioșii care vor să vadă un lăcaș de cult deosebit. Aladzha este și un loc de relaxare excepțional, fiind situată în mijlocul unui imens parc dendrologic, unde aerul are efecte terapeutice. Turiștii cazați la Nisipurile de Aur pot pleca atât pe cont propriu să viziteze Mănăstirea Aladzha, cât și în excursii organizate de hotelieri. Este unul dintre locurile de popas pentru excursioniștii care merg la Varna sau la Balcic. Iar paznicii de la Mănăstirea Aladzha și cei care vând suveniruri sunt deja atât de obișnuiți cu vizitatorii români încât vorbesc românește și chiar primesc plata în lei, pentru suveniruri.  

×
Subiecte în articol: Aladzha litoralul bulgăresc
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close