Antena 3 CNN Travel Ce îi atrage pe români la Nisipurile de Aur

Ce îi atrage pe români la Nisipurile de Aur

Sezonul estival începe în curând, iar mulți români au ales deja să-și petreacă vacanțele sau weekend-urile prelungite în stațiunea Nisipurile de Aur, pe litoralul bulgăresc.

Ce îi atrage pe români la Nisipurile de Aur
Sursa foto: Diana Scarlat
de Diana Scarlat    |    27 Apr 2023   •   10:08

Stațiunea are o organizare foarte bună și un nisip exact așa cum este descris de numele acestui loc. Ofertele hotelurilor sunt foarte bune, mai ales pentru familiile care au copii și vor să se bucure de o vacanță cu all inclusive. Primii turiști români vor ajunge la Nisipurile de Aur chiar de 1 Mai, mulți beneficiind și de oferte speciale, cu reduceri de prețuri, dacă au cumpărat pachetele turistice în programele „early booking” ale agențiilor. Dar prețuri bune au fost și pentru cei care au preferat să facă rezervări direct la hoteluri sau la vile. Pentru 3 nopți de cazare, un cuplu plătește circa 400-440 de lei, într-o cameră dintr-o vilă sau de la un hotel de 3 stele.

Primăvara și în luna iunie, la Nisipurile de Aur sunt oferte foarte bune de extrasezon, iar un număr foarte mare de români aleg această destinație în fiecare an. Agențiile de turism din România vând foarte bine această stațiune, din mai până în octombrie, pentru toate categoriile de public. Chiar dacă nu sunt toate hotelurile deschise în prima mai și în jumătate a lunii iunie, există suficiente oferte foarte bune, la hoteluri de trei și patru stele, chiar pe malul mării, cu prețuri pornind de la 100-110 lei pe noapte, cazare cu demipensiune. Prețurile la hotelurile de 4 stele, în regim all inclusive, pornesc și de la 30 de euro pe noapte. Cele mai multe hoteluri de 4 stele au piscine interioare, iar prețuirle din extrasezon pot fi la jumătate de preț față de cele din lunile iulie și august.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

O strategie veche de 70 de ani

Construcția stațiunilor de pe litoralul bulgăresc a-nceput în regimul comunist, în anii ’50. Primul hotel a fost construit la Nisipurile de Aur în 1954 a fost Oasis și încă există, fiind încărcat de istorie. Este unul dintre cele mai căutate hoteluri, fiind așezat chiar pe malul mării, în Complexul Riviera - o zonă de dezvoltare care nu a fost aleasă întâmplător de arhitecții bulgari. Este cea mai bună parte a litoralului, din toate punctele de vedere. Se află foarte aproape de Varna, într-o zonă acoperită de păduri și vegetație luxuriantă, ferită și de furtuni și de vântul puternic, prin așezarea între coline, unde apa mării e mai caldă decât în rest, datorită golfurilor care păstrează curenți calzi, de adâncime.

Plajele sunt foarte bune și cu nisip fin. Se adaugă izvoarele de apă termominerală sulfuroasă și posibilitatea de a face tratamente balneo-climaterice. Oasis a fost, de la început, baza zonei litorale, la Nisipurile de Aur, iar în jurul acestui hotel s-a dezvoltat stațiunea. În același complex este hotelul fostului președinte al Bulgariei – de fapt secretarul general al Partidului Comunist Bulgar, Todor Jivkov. Ghizii locali spun că președintele nu ajungea prea des la hotelul de la malul mării, dar profitau cei cu funcții importante în partid.

Întreaga zonă poate fi considerată un adevărat muzeu al epocii comuniste și al tranziției către zilele noastre, unde se pot observa semnele celor două civilizații succesive. Poate chiar trei, pentru că denumirea hotelului fostului președinte comunist – Imperial – nu are nicio legătură cu perioada în care s-a dezvoltat această zonă, ci cu cea anterioară instaurării regimurilor comuniste. Zona este preferată și de cei care vor să facă tratamente cu apă termală sau doar să înoate în piscinele cu apă caldă. Există mai multe centre de tratament și de SPA. Apa termominerală sulfuroasă din piscine are în jur de 27 de grade Celsius.

Hotelurile construite în spatele Complexului Riviera sunt la fel de importante în istoria stațiunii, aici fiind cazate VIP-uri, de-a lungul timpului. Hotelul Ambassador este un fel de „satelit” al fostei zone prezidențiale. Amplasarea lui și arhitectura dau impresia celor cazați în camerele cu vedere la mare sau celor care iau masa pe terasă că se află mult mai aproape de mare decât în realitate, construcția fiind ridicată pe o colină, cumva în prelungirea complexului prezidențial. În mod surprinzător, Ambassador este unul dintre cele mai ieftine hoteluri din stațiune.

Astăzi, stațiunea este una dintre cele mai moderne de pe litoralul Bulgariei, iar centrul este amenajat ca un imens spațiu de distracție și agrement, cu piscine care oferă intrarea liberă pentru toți turiștii.

×
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close