Antena 3 CNN Travel Cetăți dace și romane, castele și fortificații, în Țara Hațegului

Cetăți dace și romane, castele și fortificații, în Țara Hațegului

Țara Hațegului, un tărâm de basm, unde istoria și legendele se îmbină cu monumentele naturii, este locul care l-a inspirat pe Jules Vernes să scrie „Castelul din Carpați”.

Cetăți dace și romane, castele și fortificații, în Țara Hațegului
de Diana Scarlat    |    27 Oct 2023   •   10:52

Cetatea Devei și Castelul Huniazilor, cetățile dacice, bisericile fortificate, cu forme unice, dar și legendele și povești medievale transformă Țara Hațegului într-o zonă turistică unică în lume. Țara Hațegului oferă o incursiune în spiritualitatea românilor, conservată timp de două milenii. De la Sarmizegetusa Ulpia Traiana și tărâmul mitic al dacilor, unde, la fiecare pas, se poate găsi o poveste demult uitată, despre strămoși, până la Densuș și Rotonda, se pot organiza cele mai frumoase excursii culturale.

De la Cetatea Deva, la Castelul Huniazilor, se poate merge către bisericile Densuş şi Rotonda, de la Geoagiu. O organizare ideală a timpului presupune cel puțin patru zile de excursie, pentru a se putea vizita monumentele fără grabă. Există posibilitatea de a cumpăra un astfel de pachet turistic, ce include transportul cu autocarul și cazarea în mai două sau trei localități, din care se pleacă spre obiectivele turistice. Grupurile care pleacă din București aleg, de obicei, traseul spre Sibiu, unde se poate face o oprire, nu doar pentru pauză, ci și pentru a vizita orașul.

O altă oprire se poate face, apoi, la Deva, unde se poate vizita cetatea, dar și Muzeul de dacologie. Agențiile care organizează astfel de excursii aleg locurile de cazare pe acest traseu, în prima noapte, astfel încât să se poată pleca a doua zi mai departe, fără a pierde timp prețios. În funcție de posibilitățile organizatorului de a negocia cu hotelierii și cu proprietarii de pensiuni, se pot obține prețuri mici pentru condiții excelente de cazare, astfel încât excursiile în grupuri mari sunt, de multe ori, mult mai avantajoase decât cele făcute pe cont propriu, atât din perspectiva raportului calitate/preț, cât și din cea a programului inclus în pachet.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Și Cetatea Colț este una dintre atracțiile Țării Hațegului. În satul Suseni, pe DJ 686, la intrarea pe Valea Râușorului, pot fi admirate ruinele acestei fortificații medievale despre care se presupune că ar fi sursa de inspirație a lui Jules Vernes pentru romanul „Castelul din Carpați”. Alt circuit al fortificațiilor medievale include și Castelul Kendeffy, la marginea orașului Hațeg, pe DN 66. Castelul a fost construit în anul 1782, de familia nobiliară Kendeffy, și este considerat unul dintre cele mai frumoase din România, deși este puțin cunoscut.

Circuit al lăcașurilor de cult

Foarte mulți români vizitează și Mănăstirea Prislop care este astăzi unul dintre principalele puncte de atracție din această zonă. Credincioșii ortodocși au început să o viziteze, în număr foarte mare, pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca. Mănăstirea se află la numai 16 kilometri distanță de Hațeg, într-o poieniță înconjurată de dealuri, fiind ctitorită în a doua parte a secolului al XIV-lea. Părintele Arsenie Boca a fost starețul mănăstirii, pentru o perioadă, fiind apoi înmormântat aici.

Un circuit al lăcașurilor de cult din Țara Hațegului nu trebuie să omită Biserica Densuș, una dintre cele mai ciudate construcții din România, nu doar ca formă, dar și sin punct de vedere al pietrelor folosite. Se presupune că biserica ar fi fost construită chiar din ruinele cetății Sarmisegetuza Ulpia Traiana – care se află foarte aproape. Este una dintre cele mai vechi biserici din România, datând se pare din secolele XII-XIII, ridicată pe ruinele unei construcții din secolul al IV-lea d.Hr.

Tot în Țara Hețegului se poate vizita Rezervația de zimbri Slivuț și Valea Dinozaurilor - o potecă tematică pe traseul Sânpetru – Ohaba Sibișel – Nucșoara, reprezentând traseul pe care au fost descoperite primele fosile de dinozaur.

×
Subiecte în articol: Ţara Haţegului
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close