Antena 3 CNN Travel Insulele Ionice ale Greciei

Insulele Ionice ale Greciei

Vacanțele de vară în insulele însorite ale Greciei sunt în topul preferințelor românilor, de mulți ani. Agențiile de turism și-au diversificat foarte mult ofertele, iar reducerile „last minute” sunt colosale, în acest an.

Insulele Ionice ale Greciei
Sursa foto: Diana Scarlat
de Diana Scarlat    |    17 Mai 2023   •   11:45

Arhipelagul din Marea Ionică este una dintre cele 13 regiuni ale Greciei, capitala fiind orașul Corfu.

Sunt șapte insule principale, predominant muntoase, cu un climat blând și relativ umed, perfect pentru a sta la plajă, în zona occidentală de coastă ale Greciei. Insulele Ionice impresionează prin relieful predominant muntos, cu vegetație abundentă, cu păduri care se întind pe suprafețe foarte mari. Corfu, Paxos, Itaca, Cefalonia, Lefkada (Leucada) și Zante sunt insulele principale. Insula Cythera, situată la sud de Peloponez, este atașată periferiei Attica, fiind împărțită în patru unități regionale (prefecturi): Zakynthos, Corfu, Cefalonia și Lefkada (Leucada).

Istoria acestor insule este foarte veche și destul de zbuciumată. Homer amintea în epopeea antică „Odiseea” că legendarul Ulise era rege în Itaca, iar în anul 31 î.Hr. a avut loc o mare bătălie la Actium, în apropierea insulei Lefkada (Leucada). Au existat apoi mai multe perioade în care insulele au fost sub ocupație venețiană, în Evul Mediu, începând cu Insula Corfu, în 1204, apoi Cythera, în 1393, Zakynthos, în 1482, Cefalonia și Itaca, în 1483, ultima intrând Leucada, în 1502.

Insulele Ionice au fost singurele teritorii grecești care au scăpat de ocupația otomană și sunt cunoscute ca loc de refugiu al intelectualilor și luptătorilor greci pentru indepedență. În al doilea război mondial, în perioada 1941-1943, insulele constituiau „statul ionian”, ocupat și anexat de Italia. A urmat ocupația germană, în cursul căreia populația evreiască a fost deportată și nimicită. Mai târziu, insulele au revenit în componența Greciei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Foarte mulți români aleg pentru vacanțele de vară Insula Corfu, unde se poate ajunge și cu mașina personală sau cu autocarul, traversând cu feribotul. Un sejur pe această insulă poate costa foarte puțin, dacă pretențiile pentru cazare nu sunt mari. Cei care au buget redus aleg ofertele de cazare în vile, foarte convenabile pentru familiile numeroase sau pentru grupuri de prieteni. Costurile pentru cazare ajung la circa 150-200 de euro de parsoană, pentru o săptămână, în astfel de vile. Dar uneori sunt oferte mai avantajoase la agențiile de turism, incluzând și transportul cu avionul, pentru circa 200 de euro de persoană, cazarea fiind la hoteluri de două sau trei stele, fără masă.

Același tip de oferte sunt și pentru Lefkada, a patra insulă mare din Marea Ionică, situată foarte aproape de continent de care este separată prin Canalul Drepanos. Peste canal există un pod plutitor. Se poate ajunge și aici cu maşina personală sau cu autocarul. Ofertele agențiilor pentru sejururi cu transport inclus pornind de la 165 de euro de persoană. Cele mai cunoscute staţiuni ale insulei sunt Lygia, Nikiana şi Perigiali, pe coasta de est, la nord de cea mai mare staţiune, Nidri.

Numele insulei înseamnă în greaca „pietre albe”. Aceste pietre se găsesc aici din abundență. Pe coasta de vest a insulei se află o plajă care a devenit foarte cunoscută, Porto Katsiki, nominalizată de presa internaţională pentru titlul de cea mai bună plajă din Marea Mediterană. De pe insulă se poate traversa cu feribotul spre Kefalonia, Ithaca şi Meganisi. Una dintre atracțiile turistice este Capul Lefkada, locul de unde poeta Sappho - cea mai importantă poetă lirică a lumii antice - s-ar fi aruncat în mare, chinuită de agonia iubirii neimpărtășite.

×
Cea mai detaliată hartă a creierului uman realizată vreodată
x close