Antena 3 CNN Travel Locul în care trebuie să calci, pentru a avea noroc tot anul, dacă ajungi la Milano

Locul în care trebuie să calci, pentru a avea noroc tot anul, dacă ajungi la Milano

Milano este orașul asociat, în ultimele decenii, cu moda și frumusețea. Dar cei care ajung aici trebuie să treacă și prin Galeria Vittorio Emanuele II, pentru a călca în locul care aduce noroc.

Locul în care trebuie să calci, pentru a avea noroc tot anul, dacă ajungi la Milano
Sursa foto: Diana Scarlat
de Diana Scarlat    |    21 Feb 2023   •   10:21

Principalul oraș din nordul Italiei, Milano, este renumit oentru celebrul Dom - Duomo di Santa Maria Nascente -, una dintre cele mai mari catedrale din lume, dar și pentru „primul mall din lume” - așa cum a fost denumită, recent, Galeria Vittorio Emanuele II, din Piazza Duomo. Aici sunt cele mai importante magazine ale brandurilor celebre din întreaga lume, dar tot aici este un loc unde se spune că trebuie să calce toți cei care ajung la Milano, pentru a se întoarce în oraș și pentru a avea noroc tot anul.

Este vorba despre taurul reprezentat în mozaicul din centrul Galeriei Vittorio Emanuele II, chiar sub cupola centrală. Superstiția vine din vremurile în care Milano și Torino erau orașe rivale, iar taurul pe al cărui testicul se calcă, având ochii închiși și făcând trei rotații în jurul călcâiului drept, reprezintă înfrângerea adversarilor din Torino (orașul taurilor).

Orașul ridicat pe câmpiile Lombardiei este printre cele mai dezvoltate din Italia, fiind și una dintre capitalele internaționale ale modei și design-ului. După cel de-al doilea război mondial, Milano a beneficiat de sprijin financiar din partea SUA, iar industria textilă a-nflorit, inclusiv cu ajutorul designerului Schiaparelli, cel mai mare rival al lui Coco Chanel, și a Casei de modă Sorelle Fontana, care au început să îmbrace vedetele de la Hollywood.

Domul din Milano este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Italia. Cei care vor să îl viziteze trebuie să-și rezerve cel puțin trei ore pentru a face acest lucru. La coadă se stă cel puțin o oră, pentru a intra, iar cei care vor să urce și în turn, vor avea nevoie de cel puțin o oră la coborâre, chiar dacă folosesc liftul la urcare. Catedrala are suprafața de 12.000 de metri pătrați, fiind, ca mărime, cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic din Italia, după Bazilica San Pietro din Roma și Catedrala Santa Maria din Florența.

Unii consideră Domul cea mai importantă capodoperă a arhitecturii gotice, cu 135 de turle sculptate, dintre care cea mai înaltă atinge 109 metri. Sunt în total peste 2.000 de statui care împodobesc pereții Domului, iar ferestrele clădirii sunt cele mai mari din lume. Constructia catedralei a început în anul 1386, la inițiativa arhiepiscopului Antonio de Saluzzo, în stil gotic târziu, cu specific predominant francez, durând mai multe secole. Turnul principal a fost împodobit în anul 1762 cu o statuie policromă a Fecioarei Maria, căreia îi este dedicată catedrala. Clădirea a fost restaurată recent, pereții exteriori schimbându-și culoarea din cenușiu în alb, după curățare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Milano
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close