Antena 3 CNN Travel Moldova, loc de legende readuse la viață

Moldova, loc de legende readuse la viață

Mănăstirile, pădurile virgine, piscurile montane și cabanele, drumurile de munte și casele marilor scriitori au rămas să-i aștepte pe cei care vizitează Moldova.

Moldova, loc de legende readuse la viață
de Diana Scarlat    |    29 Dec 2023   •   11:11

Oferta turistică este foarte variată în Moldova, iar traseele care se pot parcurge sunt pentru toate categoriile de călători. Pădurile virgine ale Ceahlăului, Cetatea Neamțului sau rezervația de zimbri sunt doar trei dintre atracțiile de neratat.

Cei care ajung la masivul Ceahlău pot urca spre Cabana Dochia. Ceahlăul este fantastic. Este singurul munte botezat din România și al doilea din lume, după Athos. Încă sunt păduri virgine acolo, iar unul dintre cele mai frumoase trasee este Durău-Fântânele-Cabana Dochia, cu peisaje fabuloase.

Alt traseu care poate fi parcurs în zona Moldovei este Cheile Bicazului – Lacul Roșu – Izvorul Muntelui. La Barajul Bicaz se fac plimbări cu vaporașul, în perioadele cu vreme bună, între munți, într-o zonă cu peisaje excepționale. De aici se poate urca spre Poiana Largului, de unde se merge spre Durău și spre Vatra Dornei. Un astfel de traseu de o zi presupune întoarcerea din Poiana Largului spre Neamț, unde se ajunge la Cetatea Neamțului. Tot aici se poate vizita și mănăstirea Vovidenia și muzeul Sadoveanu, de unde se poate merge mai departe, spre Humulești, unde se poate vizita casa memorială Ion Creangă și un parc tematic unic în România.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Alt posibil traseu este Roman - Cetatea Neamțului – Agapia, recomandat mai ales celor care vor să viziteze mai multe mănăstiri. Agapia este cea mai cunoscută, în această zonă a Moldovei, putând fi admirate picturile lui Grigorescu, dar și expoziția de covoare tradiționale, țesute de mână, sau satul monahal, de lângă mănăstire. Tot acolo se poate vizita și casa de creație a lui Alexandru Vlahuță. El nu a locuit acolo, dar unul dintre părinții lui s-a călugărit în acel loc. El venea vara și își atrăgea toți colegii scriitori. Muzeul Vlahuță a fost amenajat chiar în satul monahal.

De la Agapia se poate merge spre Palatul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, renovat recent și redat circuitului turistic. Foarte aproape se află și Hanu Ancuței, cel din povestirea celebră a lui Mihail Sadoveanu și care încă funcționează, la peste 300 de ani de la construirea lui. Legătura între obiectivele turistice din această zonă este foarte strânsă. Casa lui Sadoveanu, de lângă schitul Vovidenia, i-a fost oferită scriitorului de episcopul Visarion al Moldovei și Basarabiei. Sadoveanu stătea foarte mult timp acolo și mergea adesea la Hanu Ancuței, să mănânce. Legenda locală spune că scriitorul era îndrăgostit de Ancuța, căreia i-a și dedicat romanul care poartă numele hanului. Chiar „Baltagul” a fost inspirat dintr-o întâmplare adevărată din zonă, pe care el a adaptat-o.

×
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close