Antena 3 CNN Travel Orașele subterane și mănăstirile săpate în piatră din Cappadocia

Orașele subterane și mănăstirile săpate în piatră din Cappadocia

Denumită și Perla Asiei Mici, Cappadocia este vizitată în această perioadă de foarte mulți români, ofertele agențiilor de turism fiind pentru toate bugetele și toate gusturile.

Orașele subterane și mănăstirile săpate în piatră din Cappadocia
Sursa foto: Unsplash.com
de Diana Scarlat    |    29 Sep 2023   •   16:13

Printre cele mai spectaculoase peisaje din Cappadocia sunt cele oferite de „hornurile zânelor” - văi pitorești cu formațiuni de rocă și așezări umane subterane care fac din vacanță o adevărată aventură și transformă turistul în explorator. Sunt celebre aici mănăstirile foarte vechi, săpate în stâncă. Pentru a privi totul de sus și pentru surplus de adrenalină, se poate alege un zbor cu balonul. Turiștii din întreaga lume sunt atrași de minunile Cappadociei, vizitând Muzeul în aer liber Goreme și orașele subterane Kaymakli și Derinkuyu.

Cappadocia se află în estul Anatoliei, în centrul actual al Turciei. Întreaga regiune – despre care unele documente istorice atestă că aici trăiau, în timpul Imperiului Persan, „evrei cu frică de Dumnezeu”, este un platou înalt de peste 1.000 m altitudine, străpuns de vârfuri vulcanice. Când munții din Anatolia erau vulcani activi, lava a modelat relieful acestei regiuni, apoi au intervenit ploile, vântul și inundațiile care au modelat peisajul, transformându-l într-o operă de artă a naturii.

Istoria acestei zone este la fel de bogată și impresionantă. Cappadocia a fost locuită de asirieni, hitiți, perși, evrei, apoi a devenit provincie a Imperiului Roman, trecând de la o influență la alta, în funcție de evoluția imperiilor, până când a devenit parte din Turcia. Spre vest, Cappadocia este delimitată de regiunile istorice ale Licaoniei la sud-vest, și Galatiei la nord-vest. Coasta Mării Negre cuprinde regiunea care s-a separat din Cappadocia devenind regiunea Pontus, în timp ce granița de est a Cappadociei este realizată de cursul superior al fluviului Eufrat, înainte ca acesta să-și devieze cursul spre Mesopotamia.

Istoria acestei regiuni explică existența orașelor subterane cum este Kaymakli: au fost locuri de adăpost ale primilor creștini, folosite ca refugiu înainte de legiferarea creștinismului ca religie acceptată. Orașele subterane au rețele vaste de apărare, cu capcane de-a lungul a mai multor nivele. Aceste capcane sunt foarte ingenioase, incluzând dispozitive cum ar fi pietre rotunde mari pentru a bloca ușile și găuri în tavan prin care apărătorii să poată arunca sulițele. Sistemele de apărare au fost folosite în principal împotriva romanilor. Sistemul de tunele, de asemenea, a fost făcut pentru a avea coridoare subțiri, ținând cont de strategia de luptă romană de a se deplasa în grupuri compacte, lucru care nu ar fi fost posibil să se facă în coridoarele subțiri.

O experiență culturală unică poate fi câștigată într-un circuit turistic de 8 zile, care există în ofertele ce se adresează românilor, cu prețuri foarte accesibile, de la 265 de euro de persoană. Circuitele culturale oferite de agenții includ vizitarea celor mai importante obicetive, precum Mânăstirea Mevlyana și bisericile de stâncă din Goreme, dar și posibilitatea de a face excursii opționale, pletite separat, dar care merită orice efort suplimentar. Pe lista vizitelor incluse intră, de obicei, mânăstirile vechi de piatră, monumentele antice şi oraşele subterane.

×
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close