Antena 3 CNN Travel România a devenit a 14-a țară participantă la "Historic Cafes Route", a Cafenelelor Istorice

România a devenit a 14-a țară participantă la "Historic Cafes Route", a Cafenelelor Istorice

Cafeneaua găzduită de Palatul Brukenthal din Arvig și „Festivalul ’39” din Brașov au intrat, recent, în clubul select „Historic Cafes Route”, internațional. Prin circuitele turistice pe care le organizează, cele două atrag în club și alte cafenele istorice din România.

România a devenit a 14-a țară participantă la "Historic Cafes Route", a Cafenelelor Istorice
de Diana Scarlat    |    28 Apr 2023   •   11:00

„Ruta cafenelelor istorice” oferă călătorilor posibilitatea de a porni într-un itinerar tematic interesant și încântător, de a face un pas înapoi în timp, de a se bucura de luxul cafenelelor din epoca de aur și de a se familiariza cu rolul important pe care l-au jucat în trecutul și continuă să joace în prezent, în modelarea istoriei culturale a Europei.

În cadrul clubului sunt concepute, pornind de la membrii asociației cafenenelor istorice, trasee și circuite turistice tematice, iar în cafenele se desfășoară inclusiv activități precum spectacole, seminarii, evenimente artistice, conferințe, etc. Toate aceste evenimente găzduite de Cafenelele Istorice contribuie la promovarea culturii și la dezvoltarea urbană. În plus, Cafenelele Istorice, ca monumente ale patrimoniului cultural viu, susțin tradițiile culturii cafelei, băuturilor tradiționale și băuturilor alcoolice, dar și consumul de produse tradiționale locale și păstrarea practicilor lor de fabricare a berii.

În același timp, cafenelele istorice reflectă diversitatea valorilor și tradițiilor locale inerente patrimoniului imaterial al culturii băuturilor și alimentelor. Și, desigur, astăzi, ca întotdeauna, Cafenelele Istorice le oferă localnicilor și vizitatorilor spașiul ideal pentru socializare și dialog intercultural. În acest fel, cafenelele istorice continuă să ducă mai departe moștenirea culturală osmoza socială, conectând trecutul cu prezentul și viitorul ca alternativă la o omogenizare „modernă” și o nivelare a stilului de viață, fiind, în același timp, și o abordare pur economică.

Noii membri din România au intrat în club anul acesta. S-ar fi întâmplat în 2020, dacă nu ar fi început pandemia care a produs mai multe blocaje. Fondatorul și Președintele EHICA, Vasilis Stathakis a fost în România pentru a participa la cel de-al 9-lea Forum Consultativ Internațional „Trasee Culturale” al Consiliului Europei, desfășurat la Sibiu, România, 2-4 octombrie 2019, în vederea prezentării celui de-al X-lea Forum Consultativ Internațional „ Traseele culturale” ale Consiliului Europei care va avea loc la Chania în perioada 7-9 octombrie 2020. Ideea acestui demers a pornit de la faptul că reprezentanții instituțiilor care au dus la apogeul culturii europene după secolul al XV-lea, oameni ai Literelor, Artelor și Politicii, frecventau cafenelele bătrânului continent, unde puteau schimba liber opinii, se puteau inspira și puteau crea.

Muzeele în care putem savura cafea

Se consideră că istoria cafenelei de la Brukenthal Avrig începe din anul 1788, când a fost construit palatul, fiind unul dintre locurile preferate de nobilimea vest-europeană din secolele al XVII-lea și al XIX-lea. Aici și-au savurat cafeaua cei mai importanți oaspeți ai baronului Samuel von Brukenthal, el însuși fiind un iubitor al cafelei pe care o și cultiva în splendida grădină a palatului.

A doua cafenea istorică din România care a intrat în acest club internațional, este „Festivalul ’39” din Brașov, un loc decorat cu artefacte din secolele trecute. Odată cu noile cafenele, membrii EHICA sunt acum 60, iar Ruta Cafenele Istorice trece prin 14 țări. Este vorba despre o serie de circuite turistice care se pot face pornind de la aceste cafenele înscrise în această formă de asociere ca membri, dar și ca obiective turistice.

Primele circuite turistice

Cafeneaua istorică de la Palatul Brukenthal și-a luat rolul de organizator în serios și propune o serie de circuite turistice și destinații de city break speciale. „Chiar acum amenajăm grădina de vară a palatului, pentru o parte din Brukenthal Cafe care va fi sub tulipani. Ei vor înflori peste câteva zile și va fi ceva fantastic aici, la Avrig”, a explicat Arnold Klingeis, pentru Antena3 CNN. De aici pornește și unul dintre pachetele turistice pentru vizitatori: oaspeții vor ateriza pe aeroportul din Sibiu, de unde vor fi preluați de un șofer vorbitor de engleză. Se vor îndrepta spre orașul Sibiu (Hermannstadt), unde vor face o pauză de cafea sau de prânz, la restaurantul Max-The Original, ridicat într-una dintre cele mai vechi clădiri din Sibiu, construită inițial în stil gotic.

Apoi vor face o excursie prin Sibiu, pentru a vizita Piața Mare, Muzeul Brukenthal, Primăria,

Turnul Sfatului, Piața Mică, Muzeul Farmaciei, Podul Mincinoșilor, Piața Huet, Brukenthal

Liceul, Catedrala Ortodoxă, Strada Cetății și Sala Thalia. Turul include, de asemenea, vizita la Catedrala Luterană (Biserica Evanghelică Sf. Maria) - construită în secolul al XIV-lea, în stil gotic. Cina va fi servită la Pardon Café, cu selecții de vinuri românești, situată lângă zidurile fortificate ale Sibiului. Este inclus și un spectacol de bucătărie, cu Chef Marius Rafa. Seara târziu se ajunge la Palatul Brukenthal din Avrig, construit, unde sunt incluse în pachetul turistic 3 nopți de cazare la hotel Brukenthal Palace din Avrig, oaspeții având astfel suficient timp pentru a-și savura cafelele, în următoarele zile.

×
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close