Antena 3 CNN Travel "Schimb de turiști" între Vama Veche și Durankulak

"Schimb de turiști" între Vama Veche și Durankulak

Satele de pescari de la malul mării, situate foarte aproape de punctul de frontieră Vama Veche, între România și Bulgaria, se completează reciproc, în privința ofertei turistice. Partea românească e căutată pentru distracție, cea bulgară pentru liniște și bucătărie tradițională.

"Schimb de turiști" între Vama Veche și Durankulak
de Diana Scarlat    |    28 Iun 2023   •   18:42

Forfota continuă este specifică pentru Vama Veche, unde muzica nu se oprește niciodată și unde ajung uneori peste 15.000 de petrecăreți pe seară. Numărul spațiilor de cazare din fostul sătuc de pescari de la malul mării a crescut semnificativ în ultimii ani, satul se extinde și devine stațiune turistică, iar distracția este lege aici. Cei care aleg Vama Veche pentru un weekend sau pentru o vacanță caută mai ales voie bună, muzică live, terase unde se poate dansa și atmosfera de continuă petrecere.

Pentru liniște, se poate alege satul 2 Mai, care aparține tot de comuna Limanu, la fel ca Vama Veche, sau Durankulak, dincolo de graniță, situat la aproximativ aceeași distanță față de Vamă ca 2 Mai. Drumul de la frontieră până la Durankulak se poate parcurge cu mașina în circa 10 minute. Bulgarii au lansat aici o ofertă care să poată deveni alternativă pentru cei care caută mai ales relaxarea în mijlocul naturii și liniștea.

Mulți dintre cei care trec frontiera pentru a merge în Bulgaria, din Vama Veche sau 2 Mai, caută și preparatele specifice bucătăriei tradiționale bulgărești. Deși comunitățile de pescari de la malul mării sunt foarte asemănătoare, de o parte și de alta a graniței, având și istorie comună, bucătăria tradițională diferă. Ciorba de pește se face într-un fel în Vama Veche și cu totul altfel la Durankulak, la numai 5 kilometri distanță. Iar restaurantele bulgărești din aproapiere de frontieră sunt foarte des frecventate de români, în timp ce bulgarii vin în Vama Veche pentru distracție.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Un pont pentru cei care vor să se distreze în Vama Veche, dar să doarmă în liniște: la Durankulak sunt locuri de cazare la pensiuni, în mijlocul naturii, unde e mereu liniște. Un astfel de loc este Zlatnata Ribka, pe malul unui lac și foarte aproap de plajă. 90% dintre turiștii care ajung aici în timpul verii, fie pentru a se caza, fie pentru a mânca la restaurant, sunt români. Cei care vor să pescuiască au la dispoziție bărci și undițe, iar mulți merg la plajă la Durankulak, în timpul zilei, iar seara și-o petrec în Vama Veche, la distracție.

×
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close