Antena 3 CNN Travel Vacanța ideală, pe Coasta de Azur

Vacanța ideală, pe Coasta de Azur

Coasta de Azur (sau Riviera Franceză, franceză Côte d'Azur) este una dintre cele mai cunoscute zone de litoral din lume. Aici se îmbină perfect natura, cultura, aventura, relaxarea la plajă cu distracția, croazierele și sporturile nautice, pentru toate gusturile.

Vacanța ideală, pe Coasta de Azur
Sursa foto: Rodica Pavel
de Diana Scarlat    |    09 Iun 2023   •   11:32

Riviera Franceză este regiunea de coastă a Franței la Marea Ligurică, unul din cele mai vizitate locuri din lume. Se întinde pe teritoriul departamentelor mediteraneene Alpes-Maritimes și Var, în apropierea departamentelor Alpes-de-Haute-Provence, Bouches-du-Rhône și spre est se continuă cu Riviera Italiană, prin Monaco.

Villefranche-sur-Mer este o comună în departamentul Alpes-Maritimes din sud-estul Franței cu locuri ideale pentru plajă. În zona portuară se pot mânca cele mai bune midii și alte preparate delicioase, în buna tradiție mediteraneană, ale căror rețete sunt și ele, adesea, parte din istoria Europei.

Unul dintre cele mai cunoscute orașe din această zonă este Cannes, situat în departamentul Alpes-Maritimes în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur, la aproximativ 50 de kilometri distanță față de Nisa, pe malul Mării Mediterane.

Cannes este renumit pentru Festivalul Internațional de Film, dar este și una din cele mai bune stațiuni balneo-climaterice de pe Coasta de Azur și o destinație turistică ce ocupă primele locuri din topul mondial. Fiind la doar 50 de kilometri distanță de Monte Carlo (altă destinație celebră pentru întreaga lume), Cannes este vizitat anual de milioane de turiști.

Ofertele agențiilor de turism pentru Coasta de Azur sunt foarte avantajoase, pentru toate gusturile. Un circuit turistic ce include zboruri și transferuri incluse, 7 nopți de cazare și masa în regim de demipensiune, pornește de la 750 de euro, anul acesta.

În cadrul circuitelor se poate alege fie un program lejer, cu vizitarea câtorva localități și obiective turistice, apoi relazare la plajă, fie se pot face zilnic excursii opționale, în celebrele orașe din această regiune și din vecinătate, de la Cannes la San Remo, în Italia, la Nisa, Monte Carlo, Monaco și multe alte locuri pline de faimă și vizitate anual de milioane de turiști din întreaga lume, din regiunea Provence. Prețul unei excursii opționale variază, în general, între 50 și 70 de euro de persoană.

Vizitarea regiunii Provence înseamnă și o bogată experiență culinară, bucătăria provensală fiind renumită pentru preparatele condimentate cu plante aromatice care se cultivă în aceste locuri. Celebră în regiune este supa bouillabaisse, preparată din pești de stâncă, servită cu crutoane de pâine frecate cu usturoi și cu un sos de couloare galben-roșcată numit rouille sau aïoli.

O altă rețetă tradițională provensală este Merluciul cu legume fierte și un sos cu ulei de măsline și usturoi. Vinurile provensale sunt renumite în întreaga lume. Zona este ideală pentru vița-de-vie, având climă mediteraneană și aer uscat, adus de vântul Mistral.

Sunt celebre vinurile rosé de aici, în special Côtes-de-Provence, Bouches-du-Rhône, Côtes-du-Rhône, Côtes-du-Luberon și Côtes-du-Ventoux. Dintre vinurile roșii, sunt renumite Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Bandol și Palette. O vacanță pe Coasta de Azur aduce cu sine și o experiență culinară imposibil de uitat.

×
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close