Antena 3 CNN Travel Ziua îndrăgostiților e în fiecare zi, în casa Julietei, la Verona

Ziua îndrăgostiților e în fiecare zi, în casa Julietei, la Verona

Celebra piesă se teatru "Romeo și Julieta", de William Shakespeare, a transformat orașul italian Verona în simbol al iubirii. Nu doar de Valentine's day, ci în fiecare zi a anului, zeci de mii de turiști vizitează Verona pentru a-și jura iubire veșnică.

Ziua îndrăgostiților e în fiecare zi, în casa Julietei, la Verona
de Diana Scarlat    |    15 Feb 2023   •   10:35

De Valentine's day, casa Julietei a fost luată cu asalt de turiști, fiind o zi specială. Dar cine a pierdut ocazia de a-și lega destinul de persoana iubită poate merge oricând în orașul îndrăgostiților, pe urmele celebrelor personaje ale lui Shakespeare sau ale lui Dante.

Verona se împarte în zone istorice cu o puternică încărcătură simbolică. Unele părți ale orașului sunt luate cu asalt de turiștii care încearcă să găsească dovezile existenței personajelor operei lui Shakespeare. Centrul istoric al orașului e vegheat de Dante Alighieri, iar vestigiile romane și zidurile de apărare ale cetății medievale spun povestea acestui oraș faimos care s-a remarcat prin neutralitate în vremurile cele mai tulburi ale istoriei Italiei. Aici a fost și refugiul lui Dane Alighieri, cel care a transformat iubirea pentru Beatrice în celebra operă a literaturii universale, "Divina Comedie".

Orașul este capitala provinciei cu același nume, din nordul Italiei, regiunea Veneto. Fiind foarte aproape de Veneția, alt oraș faimos al Italiei, este vizitată de un număr foarte mare de turiști, peste 100 de milioane în fiecare an. Arenele romane, casa Julietei și Piazza Bra sunt cele mai căutate obiective turistice din oraș, iar terasele din centrul istoric, deși au foarte multe mese, sunt pline aproape tot timpul anului. De altfel, 30% din Produsul Intern Brut al regiunii este asigurat de industria ospitalității. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

La celelalte multe monumente ale orașului se poate ajunge făcând o plimbare de-a lungul râului Adige. De obicei, pentru un tur pietonal al orașului se pornește de la poarta cetății - Corso Porta Nuova - către Arena di Verona, apoi spre celebra casă a Julietei, trecând și pe lângă cealaltă casă, a lui Romeo, în apropierea locului unde se află sarcofagul lui Dante Alighieri. De la Arenă se ajunge în câteva minute la Castelvecchio, cel mai impresionant monument al orașului, dar și la Teatrul Roman din Verona, unde încă mai au loc spectacole de teatru, pe timpul verii. 

Cum se ajunge mai ușor la Verona

Pentru o vizită cât mai reușită în celebrul oraș al îndrăgostiților, cea mai bună alegere este un circuit organizat de o agenție de turism, cu un grup. Pe lângă prețurile care astfel scad la jumătate, există foarte multe alte avantaje, legate mai ales de organizarea vizitelor și de posibilitatea de a avea mereu un ghid foarte bine informat. În afară se povestea fiecărui obiectiv turistic, ghidul poate avertiza și în legătură cu posibilele pericole, inclusiv cele de încălcare a legii. De exemplu, deși îndrăgostiții care ajung în casa Julietei pot cumpăra celebrele lacăte pentru legarea destinelor, ar trebui să știe că a devenit ilegală plasarea acestor lacăte pe poduri, amenda fiind de până la 400 de euro. La fel este și în cazul scrierii mesajelor de amor pe zidul casei personajului shakespearian.

La Verona nu este aeroport, astfel încât cei care ar vrea să meargă pe cont propriu pot ajunge la Bergamo sau la Veneția, de unde se poate lua un autobuz local, trenul sau taxiul, pentru a ajunge la Verona. O cameră la un hotel poate fi găsită la circa 80 de euro pe noapte, dar va fi nevoie de cel puțin două nopți, biletul de avion ar costa circa 150 de euro, dar mai sunt foarte multe alte costuri cu transportul local. Aproximativ aceeași sumă pe care un turist ar plăti-o pentru trei zile pe cont propriu este echivalentul unui program de 7-8 zile, printr-o agenție de turism.

 

"Vom avea foarte multe programe pe Italia, anul acesta. Din luna mai încep circuitele cu autocarul și cu avionul. De la sfârșitul lunii martie încep programele pentru seniori pentru Italia. Sunt prorgrame de șapte nopți, respectiv opt zile, cu avionul și cazare la hoteluri de patru stele, cu demipensiune, taxe de aeroport incluse și valize de cală. Fiecare program are o excursie inclusă, iar alte excursii sunt opționale. Prețul unui astfel de pachet ajunge la circa 470 de euro de personă. Dacă turistul ar merge pe cont propriu, prețul ar fi aproximativ dublu, pentru că agenția obține prețuri foarte bune pentru cazare, dar și alte tipuri de reduceri pentru grupuri. Verona este inclusă în toate circuitele noastre de Italia care încep din luna mai, ca excursie inclusă în pachet, gratuit", explică Aurelian Drîstaru, ghid al agenției Hello Holidays.

Anul acesta, prețurile au crescut și în Italia cu circa 25% față de 2019, dar s-au adăugat și multe taxe suplimentare, impuse de fiecare oraș în parte. Există taxe de autocar, de sute de euro pe zi, taxe de hotel, etc. Și mâncarea este mai scumpă, mai ales în zonele turistice foarte frecventate. Un ghid bun poate recomanda și cele mai bune locuri unde se mănâncă bine și ieftin, atunci când se călătorește în circuite de grup.

×
Subiecte în articol: verona
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close