Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum spunem corect: "datorită părinților și a profesorilor" sau "datorită părinților și profesorilor"

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum spunem corect: "datorită părinților și a profesorilor" sau "datorită părinților și profesorilor"

Ana Iorga a abordat marţi, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3, problema articolului genitival.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum spunem corect: "datorită părinților și a profesorilor" sau "datorită părinților și profesorilor"
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    18 Feb 2020   •   11:54

O telespectatoare i-a trimis o întrebare legată de exprimarea genitivului. "Într-o enumerare de substantive în genitiv, cerute de o prepoziţie specializată, trebuie sau nu să apară articolul genitival în fatţa fiecărui termen? Este sau nu corect să spunem: Cartea este o meditaţie asupra artei, a dragostei şi a izbăvirii?" Asta e întrebarea. Răspunsul este da, este corect şi chiar indicat să spunem aşa. Deci e bine să spunem: "meditatie asupra artei şi a iubirii", nu "meditaţie asupra artei şi iubirii". 

La fel procedăm şi când genitivul nu e cerut de o prepoziţie specifică. În acest exemplu nu avem prepoziţie, avem coordonate mai multe genitive: "Imaginea satului, a curții și a casei îi stăruia în minte". Repetăm de fiecare dată articolul "a". 

Alt exemplu: "percepția asupra educației, a carierei şi a familiei". E acelaşi tipar, dar cu o prepoziţie care cere genitivul. La fel ca în exemplul de la care am pornit. 

"Meditație asupra artei, a dragostei și a izbăvirii". Nu doar că e corect să spunem aşa, chiar vă încurajez saă o faceţi, pentru că aceasta este norma. Normal că în uz veţi găsi foarte frecvent fără articol: "meditație asupra artei, dragostei și izbăvirii". Din raţiuni de economie, de evitarea repetiţiei poate, nu e grav, dar nici nu e recomandat. Trebuie să reluăm articolul genitival de fiecare dată. 

E valabil pentru toate prepozițiile care cer genitivul. Adică vom spune: în faţa casei şi a uşii, din cauza ploii şi a umidităţii, nu din cauza ploii şi umidităţii. 

Atenţie însă la o greşeală frecventă. Din exces de zel, folosim uneori articolul genitival acolo unde prepoziţia nu impune un genitiv, ci un dativ. Şi atunci, la dativ, logic, nu avem de ce să avem articol genitival

Un exemplu: e greşit să spunem "datorită părintilor şi a profesorilor". Pentru că aici datorită cere dativul, deci articolul genitival nu are ce căuta. Treaba e foarte vicleană aici. 

Cum spunem corect? Păi spunem: "datorită părinţilor şi profesorilor", că datorită cere dativul. Dar spunem: "din cauza ploii, a frigului şi a umidităţii", adăugând şi repetând articolul genitival, pentru că aici avem o locuţiune prepoziţională care cere genitivul. 

 
CORECT
imaginea satului, a curții și a casei 
percepția asupra educației, a carierei și a familiei 
meditație asupra artei, a dragostei și a izbăvirii

GREȘIT
datorită părinților și a profesorilor

CORECT
datorită părinților și profesorilor 
din cauza ploii și a frigului 

Cum folosim corect articolul genitival

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close