Antena 3 CNN Actualitate Cultură Secretele uimitoare ale statuilor din Insula Paştelui

Secretele uimitoare ale statuilor din Insula Paştelui

Secretele uimitoare ale statuilor din Insula Paştelui
21 Iul 2015   •   10:22

Arheologii au făcut recent o descoperire remarcabilă. Corpurile celebrelor statui de pe Insula Paştelui au fost scoase la lumină de cercetători.

Întreaga lume a putut vedea astfel corpuri îngropate adânc în pământ ale statuilor, prin intermediul unor imagini impresionante făcute publice de arheologi.

Şefa echipei de arheologi care a făcut impresionanta descoperire, Jo Anne van Tilburg, a declarat că „săpăturile au descoperit busturile unor statui înalte de 7 metri”. „Sute, poate mii, de vizitatori pe insulă au fost uimiţi să vadă că, într-adevăr, statuile de pe Insula Paştelui au corpuri! Totuşi, mai important e că am descoperit multe lucruri despre tehnicile Rapa Nui de inginerie antică”.

Echipa de cercetători a mai constatat că pământul care a îngropat statuile a fost adus de ploaie de amonte, ceea ce înseamnă că statuile nu au fost îngropate intenţionat.

Statuile stau pe un pavaj de piatră, deci nu s-a dorit să fie sprijinite de pământ. În roca de bază au fost cioplite găuri care să sprijine trunchiuri de copaci în poziţie verticală. Statuile au fost sculptate folosind frânghii, pietre şi unelte din piatră.

Insula Paştelui este una dintre cele mai izolate insule locuite din lume, fiind situată la peste 3000 de kilometri depărtare de Chile. Statuile Moai au fost realizate de băştinaşii Rapu Nai undeva între anii 1250 şi 1500 d. Hr. Cea mai înaltă dintre cele 887 de statui măsoara peste 9 metri şi cântăreşte 82 de tone.

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close