Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Exerciţii necesare pentru revenirea post-COVID. Fizioterapeut: "Imediat după carantinare, asta ne ajută să respirăm mai bine"

Exerciţii necesare pentru revenirea post-COVID. Fizioterapeut: "Imediat după carantinare, asta ne ajută să respirăm mai bine"

Foarte multă lume rămâne cu sechele după infectarea cu coronavirus, chiar şi după 2-3 luni de la vindecare. Uneori, avem nevoie de un program de recuperare, iar Gelu Cosma ne va spune despre ce este vorba, de fapt.

Exerciţii necesare pentru revenirea post-COVID. Fizioterapeut: "Imediat după carantinare, asta ne ajută să respirăm mai bine"
de Milena Niță    |    23 Apr 2021   •   10:32

Există trei faze ale recuperării post-COVID, mai exact cea intraspitalicească, în care pacientul este intubat, faza când el poate să respire singur şi faza post internare, când el se tratează acasă, spune fizioterapeutul.

"Se poate face un program de recuperarea acasă, noi avem un program on-line, dar foarte importantă este evaluarea pacientului. 

Exerciţii care ne ajută să respirăm mai bine

Trebuie ştiut că post-COVID pot apărea foarte multe probleme, iar una dintre ele este că persoana respectivă oboseşte foarte uşor, având probleme de respiraţie. Dar există şi dureri musculare, articulare şi sunt mulţi pacienţi care nu se descurcă cu treburile casnice din acest motiv", a spus fizioterapeutul Gelu Cosma, vineri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

După evaluarea pacientului, urmează un set de exerciţii de care are nevoie fiecare persoană, în funcţie de simptomele pe care le acuză, chiar şi după negativare. Spre exemplu, există exerciţii care ne ajută să respirăm mai bine.

Fizioterapeut: Imediat după carantinare, e necesară recuperarea 

Este ceea ce se numeşte gimnastică medicală respiratorie, care ne ajută la creşterea capacităţii respiratorii.

"Imediat după perioada de carantinare, este bine ca pacienţii să apeleze la un specialist, pentru un program de recuperare", a recomandat fizioterapeutul Gelu Cosma.

Cât durează un program de recuperare

Aceste exerciţii le sunt utile mai ales persoanelor care au stat multe zile internate la Terapie intensivă şi acum le este mai greu să se mobilizeze, mai ales din cauza perioadei de timp lungi petrecute în pat.

"Protocoalele la noi sunt gândite de la 6 săptămâni până la 3 luni, în funcţie de fiecare pacient. Toţi pacienţii pleacă cu un program de exerciţii acasă, pentru a avea continuitate", a precizat fizioterapeutul.
 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close