Antena 3 CNN Externe Libia: Opozanţii preiau controlul in cele mai importante oraşe după Tripoli

Libia: Opozanţii preiau controlul in cele mai importante oraşe după Tripoli

Libia: Opozanţii  preiau controlul in cele mai importante oraşe după Tripoli
Sursa foto: Foto: kansascity.com
24 Feb 2011   •   14:34

Capitala Libiei, Tripoli, a devenit un oraş-fantomă, joi dimineaţă, potrivit martorilor, în timp ce în alte zone opozanţii puterii îşi declarau victoria, după ce ar fi preluat controlul asupra celui de-al treilea oraş al ţării, conform CNN.

Oraşul, denumit Misrata, ar fi în prezent sub controlul opoziţiei, care i-ar fi îndepărtat pe mercenari, conform martorilor şi presei.

Benghazi, al doilea oraş ca mărme din Libia este deja controlat de opoziţie şi oamenii folosesc arme de foc doar pentru a celebra victoria, la intrarea jurnaliştilor în oraş.

În schimb, în capitală atmosfera era cu totul alta, joi dimineaţă. Conform unor surse, forţele de securitate guvernamentale şi-au intensificat controlul şi focuri de armă s-au auzit joi dimineaţă, dispersând mulţimile de protestatari. Intrarea sau ieşirea din oraş era interzisă.

Revoltele din Libia au făcut, până acum, 300 de victime, potrivit datelor guvernamentale. Surse neoficiale vorbesc, însă, de 640 sau chiar o mie de morţi. Toată partea de nord-est a ţării a scăpat de sub controlul regimului lui Muammar Gaddafi.

Liderul libian s-a baricadat în Capitală împreună cu apropiaţii săi şi a anunţat că va rezista atâta timp cât va fi necesar.

Trupele loiale lui Gadhafi continuă, însă, să răspândească teroarea în capitală şi în celelalte oraşe pe care le mai controlează. Surse libiene spun că printre susţinătorii regimului se numără mulţi mercenari aduşi din alte ţări africane.

Opoziţia pregăteşte, şi la Tripoli, proteste care s-ar putea solda cu noi victime. Între timp, pe pieţele mondiale, preţul barilului de petrol a trecut de o sută de dolari.

 

×
Subiecte în articol: Libia Tripoli opozitie
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close