Antena 3 CNN Actualitate 2 aprilie 2004: Ziua în care tricolorul a fost ridicat la sediul NATO. Momente-cheie ale țării noastre în relația cu Alianța Nord Atlantică

2 aprilie 2004: Ziua în care tricolorul a fost ridicat la sediul NATO. Momente-cheie ale țării noastre în relația cu Alianța Nord Atlantică

Astăzi de împlinesc 20 de ani de când drapelul României s-a ridicat la Cartierul General al NATO. Un moment istoric pentru țara noastră.

de Ştefan Petrică    |    02 Apr 2024   •   09:49

2 aprilie 2004 a devenit un reper în calendarul marilor evenimente care au marcat evoluția democratică a României.

Antena 3 CNN marchează acest eveniment esențial din săptămâna NATO, care a debutat cu ziua de 29 martie, când am ratificat instrumentele de aderare la Washington, 2 aprilie ziua ridicării drapelului la Bruxelles și 4 aprilie, ziua în care acum 75 de ani s-a creat Alianța Nord Atlantică prin Tratatul de la Washington.

Cu acest prilej special, Excelența Sa Kathleen Kavalec, Ambasadorul SUA la București, a transmit în exclusivitate pentru Antena 3 CNN un mesaj.

”Intrarea României în NATO în 2004 reprezintă un punct esențial, întărind angajamentul său pentru democrație, securitate și stabilitate în regiunea euro-atlantică.

În calitate de atașat cultural al SUA care a lucrat în România în primii ani după aderare și acum, când am revenit ca Ambasador al SUA în România, sunt mândră că am fost martor la evoluția remarcabilă pe care a cunoscut-o România în ultimii 20 de ani.

De la aderarea la NATO, România a contribuit la apărarea colectivă prin participarea activă la misiunile NATO în Afganistan și Kosovo și la exercițiile NATO găzduite în România sau în alte țări NATO. Acest lucru a întărit descurajarea și apărarea NATO în regiunea Mării Negre.

Angajamentul României de a-și moderniza forțele armate și adeziunea sa la obiectivele privind bugetele apărării din NATO subliniază și mai mult angajamentul său neclintit față de securitatea comună a Alianței.

Pe lângă aceste contribuții importante, România a jucat un rol esențial în stimularea parteneriatelor NATO cu țările vecine, inclusiv Republica Moldova.

În aceste două decenii, în NATO s-a născut o nouă generație de români. Ei au beneficiat de libertatea politică și economică, statul de drept, respectul pentru drepturile omului și oportunitățile de a studia în străinătate.

Recent, ministrul de Externe Odobescu și cu mine ne-am întâlnit cu elevi de liceu la București, în cadrul campaniei BORN in NATO inițiată de Ministerul de Externe al României.

Am fost impresionată de interesul lor față de garanțiile de securitate NATO, precum și de a afla despre riscurile cu care s-ar fi confruntat România dacă nu ar fi fost aderarea la NATO și UE. Am vorbit, de asemenea, despre strategiile pentru a preveni transformarea tinerilor în victime ale dezinformării și știrilor false.

Privind spre viitor, sunt încrezătoare că România va rămâne un aliat de top în cadrul NATO, contribuind la eforturile Alianței de a aborda provocările emergente de securitate și de a susține valorile noastre colective.

Statele Unite rămân ferme în angajamentul de a consolida parteneriatul nostru cu România, colaborând pentru un viitor mai sigur și mai stabil pentru toți membrii NATO.

Cu siguranță suntem mai puternici împreună!

La multi ani România în NATO!”, a transmis Excelența Sa Kathleen Kavalec, Ambasadorul SUA la București.

×
Subiecte în articol: NATO România
Parteneri
El este următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025
x close