Antena 3 CNN Actualitate Acte necesare pentru buletin în 2023. Paşi de urmat pentru cei care împlinesc 14 ani

Acte necesare pentru buletin în 2023. Paşi de urmat pentru cei care împlinesc 14 ani

În 2023, minorul depune lista cu acte necesare pentru buletin, însoțit de către unul dintre părinți sau, după caz, de reprezentantul său legal.

Acte necesare pentru buletin în 2023. Paşi de urmat pentru cei care împlinesc 14 ani
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Ian 2023   •   14:00

În termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, adolescentul are obligația de a solicita eliberarea actului de identitate la serviciul public comunitar de evidentă a persoanelor la care este arondat cu domiciliul sau cu reședința.

Pe lângă actele necesare pentru eliberarea actului de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani, adolescenţii trebuie să fie însoțiți de către un părinte sau reprezentant legal atunci când își fac pentru prima dată cartea de identitate.

Dacă părinţii locuiesc la domicilii diferite, cererea pentru eliberarea actului de identitate se semnează de părintele la care minorul are domiciliul, în condiţiile legii.

De reţinut este că, toate actele necesare pentru buletin la împlinirea vârstei de 14 ani, vor fi prezentate în original şi copii xerox.

Ce acte sunt necesare în 2023 pentru eliberarea buletinului la împlinirea vârstei de 14 ani

  • cererea pentru eliberare buletin, semnată atât de minor, cât şi de părinte/reprezentantul legal;
  • certificatul de naştere, original şi copie;
  • actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, original, document cu care se realizează și dovada adresei de domiciliu;
  • certificatul de căsătorie al părinţilor ori certificatul de divorţ însoţit de acordul parental/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz, în situaţia în care părinţii sunt divorţaţi, original şi copie;
  • documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate.

În cât timp se eliberează buletinul

Termenul legal pentru eliberarea buletinului este de până la 30 de zile. 

Acest termen poate fi prelungit cu cel mult 15 zile lucrătoare de către șeful serviciului public comunitar de evidența persoanelor.

Cu toate acestea, în 2023, autoritățile locale oferă un termen de aproximativ 10 zile pentru eliberarea cărții de identitate.

Valabilitatea buletinului emis la vârsta de 14 ani

Doar 4 ani este valabil un buletin emis la vârsta de 14 ani. La împlinirea vârstei de 18 ani are loc prima dată schimbarea actului de identitate. Urmând ca la vârsta de 25 de ani, cartea de identitate să fie din nou schimbată, iar valabilitatea acesteia să fie de 10 ani.

Cât este taxa de eliberare a buletinului în 2023

În 2023, taxa pentru eliberarea cărții de identitate este de 7 lei.

Taxa se poate plăti fie la orice oficiu poştal sau CEC Bank, fie, la ghișeul, la depunerea documentelor pentru eliberarea buletinului.

×
Subiecte în articol: buletin act de identitate
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close