Antena 3 CNN Actualitate Guvernul taie banii pentru copii! Adio ajutoare pentru plata creșei și a grădinței

Guvernul taie banii pentru copii! Adio ajutoare pentru plata creșei și a grădinței

Vestea că Guvernul mai taie încă o facilitate promisă i-a mâhnit pe români. Părinţii care au copii de până în 6 ani ar fi trebui să primească 1.500 de lei lunar pentru plata creşei sau a grădiniţei, o măsură care a fost suspendată la 5 luni după adoptare. Guvernul şi-a dat seama că nu are bani, lucru pe care aparent nu a reuşit să-l anticipeze înainte de campania electorală, când a lansat aceste promisiuni transpuse în lege.

Guvernul taie banii pentru copii! Adio ajutoare pentru plata creșei și a grădinței
de Roana Rotaru    |    23 Mar 2021   •   19:32

1.500 de lei. Este suma pe care ar fi trebui să o primiţi lunar pentru plata creşei şi a grădiniţei. Banii ar fi ajuns la dvs. prin intermediul angajatorului care ulterior îşi recupera sumele din impozitele plătite.

Ministerul de Finanţe si-a dat insa seama ca pierde prea multi bani şi atunci a renunţat la această facilitate.

Vestea că statul a hotărât să suspende plata celor 1.500 de lei pentru creşă şi grădiniţă a stârnit un val de nemulţumire în rândul părinţilor.

Părinţii plăteau taxele pentru creşă sau grădiniţă, iar apoi angajatorul deconta banii în baza unei adeverinţe. Patronii puteau deconta suma în limita a 1.500 de lei pe lună. Ulterior antreprenorii şi-ar fi recuperat banii plătind un impozit mai mic.

Măsura se suspendă de la 1 aprilie până la la 31 decembrie 2022

''Prin urmare, pentru primele 3 luni ale anului legea dispune şi aduce efecte. Este o măsură socială care mai degrevează un pic puterea de cumpărare a salariaţilor din mediul privat. Copiii apar de obicei când veniturile sunt mai reduse iar în viaţa feicăruia mai apar şi alte rate'', a spus Adrian Benţa, consultant fiscal.

La 5 luni după publicarea legii în Monitorul Oficial, Executivul s-a răzgândit, după ce Ministerul de Finanţe a constatat că o astfel de facilitate ar costa statul 4,5 miliarde lei.

Potrivit estimărilor ministerului, deficitul bugetar, care apare atunci când Guvernul cheltuie mai mult decât incasează, ar fi crescut cu 0,4 puncte procentuale.

Adrian Benţa, consultant fiscal: ''Este o măsură cinică''

''Această măsura este una cinică dictată de constrângeri bugetare, dar s-a luat în detrimentul plăţilor şi banilor pentru copiii salariaţilor din sistemul privat cu scopul de a se menţine sporurile şi salariile din sistemul public. O lege adoptată înaintea campaniei electorale cu totul va fi altfel tratată în monentul la care ajungi la constrângerile bugetare'', a adăugat Adrian Benţa, consultant fiscal.

Încă de la începutul anului, Guvernul Cîţu a luat mai multe măsuri de austeritate cum ar fi înghețarea salariilor bugetarilor sau eliminarea voucherelor de vacanță.

×
Subiecte în articol: platã gradinite crese ajutoare
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close