Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase: "Vizita lui Ciolacu în SUA era necesară, dar nu e suficientă pentru câștigarea alegerilor. Lui Geoană îi va fi greu să meargă la PSD, să ceară sprijin"

Adrian Năstase: "Vizita lui Ciolacu în SUA era necesară, dar nu e suficientă pentru câștigarea alegerilor. Lui Geoană îi va fi greu să meargă la PSD, să ceară sprijin"

Fostul premier Adrian Năstase a comentat, miercuri seară, într-o ediție specială la Antena 3 CNN, peisajul politic care se profilează în anul electoral 2024.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Dec 2023   •   21:58

Discuția a pornit de la un sondaj CURS care reflectă intențiile de vot ale bucureștenilor la alegerile locale și în care PSD este creditat cu un scor de 31%.

Fostul prim-ministru și lider PSD a evaluat și potențialele candidaturi prezidențiale ale lui Marcel Ciolacu și Mircea Geoană.

"Deocamdată, mai avem aproape un an până la alegerile locale. Vor fi, probabil, în septembrie. Deci, va conta foarte mult guvernarea.

Sunt atâtea teme delicate. Pensionarii probabil că vor fi mulțumiți o vreme, dar încep (să se manifeste) alte categorii care vor fi nemulțumite. Se vor schimba opțiunile de vot.

Adrian Năstase: Probabil că va exista o opțiune anti-sistem la alegerile din 2024

Probabil că va exista o opțiune anti-sistem (...)

Oamenii întotdeauna au spus că votează cu răul cel mai mic, dar n-au spus că votează din rău în mai rău.

Și ceea ce văd în Parlament în momentul de față este de o tristețe extraordinară (...)

Citește și: Marcel Ciolacu, atac fără precedent la adresa ambasadorului României în SUA

Adrian Năstase: Vizita lui Ciolacu în SUA era necesară, dar nu e suficientă pentru câștigarea alegerilor

Eu cred că o vizită în Statele Unite pentru Ciolacu era necesară, deși trebuie să adaug că nu este suficientă pentru câștigarea unor eventuale alegeri. Din informațiile mele, (ambasadorul Muraru,n.r.) s-a opus vizitei lui Ciolacu în Statele Unite, spunând că nu este oportună.

Probabil că Iohannis își pregătea o eventuală vizită pentru ultimul an de mandat în Statele Unite și nu puteau avea loc două vizite din România într-o perioadă scurtă, în Statele Unite.

Eu cred că Ciolacu a forțat pe o altă filieră, pe o variantă de lobby, mai curând instituțional, al unor specialiști, al unor experți din Statele Unite.

A făcut vizita și sigur că l-a pus pe săracul ambasador într-o situație neplăcută. Iar el, după aceea, a mers în continuare la Departamentul de Stat și în alte părți, criticând reprezentanții 'clicii roșii' care sunt în continuare la conducere în România. Lucrurile astea nu se fac", a spus Năstase.

Adrian Năstase: Lui Mircea Geoană îi va fi greu să meargă la PSD să ceară sprijin

Fostul premier a fost solicitat să comenteze și o eventuală candidatură prezidențială a lui Mircea Geoană.

El și-a bazat comentariile pe o carte scrisă de Geoană.

"Ce m-a mirat în această carte - 'Bătălia pentru viitorul României' - este că el n-a menționat o singură dată PSD-ul. Deci, cred că va fi foarte greu (ca Mircea Geoană) să meargă după aceea la PSD, să spună 'sprijiniți-mă'. În carte, el vorbește de o candidatură independentă", a subliniat Adrian Năstase.

Sondaj CURS: PSD câștigă Capitala și cu "Dreapta Unită" și cu "Dreapta fărâmițată"

În soldajul CURS menționat de Antena 3 CNN, locuitorii Capitalei au fost întrebați cu candidații cărei formațiuni sau alianțe vor vota la scrutinul de anul viitor.

Sondajul a utilizat două perspective diferite pe partea dreaptă a spectrulului politic: una în care partidele candidează ca atare și o alta în care trei formațiuni - USR, PMP și Forța Dreptei - candidează sub titulatura Alianța Dreapta Unită.

În primul scenariu, USR, PMP și FD întrunesc procentaje care, însumate, dau 22%.

În scenariul candidaturii comune, Alianța Dreapta Unită abia scoate 20%.

În ambele variante, PSD întrunește 31% și își adjudecă primul loc. PNL ar realiza 16% și pică fie pe locul 2 (prima variantă), fie pe locul 3. AUR și formațiunea SOS România (Diana Șoșoacă) realizează în ambele scenarii scoruri identice: 15, respecti 5 la sută.

Sondajul a fost realizat de CURS pe un eșantion de 1002 respondenți cu vârstă 18 ani și peste în perioada 12 - 20 decembrie 2023.

Marja maximă de eroare este +/-3% la un nivel de încredere 95%.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close