Antena 3 CNN Actualitate Amenzi consistente pentru mai mulți operatori de telefonie mobilă din România

Amenzi consistente pentru mai mulți operatori de telefonie mobilă din România

Amenzi consistente pentru mai mulți operatori de telefonie mobilă din România
25 Iul 2016   •   18:02

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a amendat cu 900.000 de lei operatorii de telefonie mobilă Orange, Vodafone si Telekom pentru neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire, cea mai mare amendă, în valoare de 720.000 de lei, fiind aplicată companiei Vodafone, a anunţat, luni, ANCOM. 

"Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a aplicat amenzi în valoare totală de 900.000 de lei operatorilor Orange, Vodafone şi Telekom pentru neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire prevăzute în licenţele de utilizare a spectrului de frecvenţe radio câştigate în urma procedurii de selecţie organizate în anul 2012", a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM, citat într-un comunicat al autorităţii remis AGERPRES. 

În cadrul licitaţiei de spectru desfăşurată în anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) - Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone - obligaţia de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localităţi nedeservite cu reţele de comunicaţii mobile de bandă largă, proporţional cu resursele de spectru câştigate. 

Astfel, Vodafone şi Orange au avut fiecare obligaţia de a acoperi câte 225 de localităţi rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localităţi rurale. Termenul până la care operatorii aveau obligaţia de a acoperi aceste localităţi a fost 5 aprilie 2016. 

Potrivit sursei citate, începând cu data de 6 aprilie 2016, Autoritatea a desfăşurat o campanie de verificare a modului în care operatorii şi-au îndeplinit obligaţia de acoperire cu reţele de comunicaţii mobile în tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT îmbunătăţite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localităţilor rurale precizate în licenţele primite. 

"În urma controalelor ANCOM, s-a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligaţiilor de acoperire a 72 de localităţi din cele care îi reveneau conform licenţei obţinute. Compania Vodafone a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 720.000 de lei. În cazul Orange România, s-a constatat neîndeplinirea obligaţiilor în 12 localităţi şi a fost sancţionat cu amendă în valoare de 120.000 de lei. Telekom Romania Mobile Communications nu şi-a îndeplinit obligaţia de acoperire a 6 localităţi şi a fost sancţionat cu amenda contravenţională în cuantum de 60.000 de lei", se arată în comunicat. 

Cei trei furnizori de comunicaţii electronice sancţionaţi vor trebui să achite contravaloarea amenzilor contravenţionale către bugetul de stat şi să îşi îndeplinească obligaţiile de acoperire prevăzute în licenţele de utilizare a spectrului de frecvente radio, potrivit ANCOM. 

În a doua jumătate a anului 2012, ANCOM a organizat procedura de selecţie în urma căreia au fost acordate drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800MHz, 900 MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz pentru furnizarea de reţele publice de comunicaţii electronice şi de servicii de comunicaţii mobile - voce şi date, până în anul 2029. Pentru prima dată în România licenţele de utilizare a frecventelor radio s-au acordat printr-o procedură de selecţie competitivă. Preţul de pornire pentru taxa de licenţă aferentă fiecărui bloc de frecvenţe din cele patru benzi a fost stabilită prin hotărâre de Guvern, taxele de licenţa stabilite în urma licitaţiei având o valoare totala de 682,136 milioane de euro. 

În cadrul procedurii de selecţie, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications şi-a adjudecat 1 bloc în banda de 800 MHz, 2 blocuri în banda de 900 MHz, 5 blocuri în banda de 1800 MHz şi 2 blocuri în banda de 2600 MHz (FDD), iar Orange România a obţinut 2 blocuri în banda de 800 MHz, 2 blocuri în banda de 900 MHz, 4 blocuri în banda de 1800 MHz şi 4 blocuri în banda de 2600 MHz (FDD). 

Operatorul RCS&RDS şi-a adjudecat 1 bloc în banda de 900 MHz, iar Vodafone Romania a câştigat 2 blocuri în banda de 800 MHz, 2 blocuri în banda de 900 MHz, 6 blocuri în banda de 1800 MHz şi 1 bloc de 15 MHz în banda de 2600 MHz (TDD). Compania 2K Telecom a câştigat 2 blocuri de 15 MHz în banda de 2600 MHz (TDD). 

Toate licenţele de utilizare a spectrului de frecvente obţinute în urma licitaţiei sunt valabile în perioada 2014 - 2029. 

Potrivit ANCOM, licenţele acordate prevedeau în sarcina operatorilor şi obligaţia de a acoperi cu prioritate un număr de 676 de localităţi nedeservite de reţele de comunicaţii de bandă largă, termenul limită pentru îndeplinirea acestei obligaţii fiind 5 aprilie 2016.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: ANCOM amenda orange telekom Vodafone
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close