Antena 3 CNN Actualitate Animalele, terorizate de pocnitori, petarde și artificii de Anul Nou | Recomandările medicului veterinar Alexandru Buzdea

Animalele, terorizate de pocnitori, petarde și artificii de Anul Nou | Recomandările medicului veterinar Alexandru Buzdea

Incendii, copii mutilați, animale rănite sau chiar moarte. Acestea sunt efectele devastatoare ale artificiilor și petardelor. Și totuși se vând în continuare ilegal, fără probleme, la guri de metrou sau chiar prin piețe.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Dec 2023   •   18:52

Medicul veterinar Alexandru Buzdea a explicat, la Antena 3, că animalele simt aceste zgomote puternice mai rău decât oamenii.

”Pentru ei este mult mai rău. Pentru că ei nu înțeleg ce înseamnă aceste artificii, simt doar niște vibrații foarte puternice și niște frecvențe care-i deranjează destul de mult. Și atunci săracul animal nu înțelege ce se întâmplă, ce rol au acele petarde sau dacă are viața în pericol. Iar instinctul lor, când nu sunt obișnuiți cu altfel de zgomot este acela de a fugi și de a se ascunde într-un loc unde nu mai este atât de multă gălăgie”, spune acesta.

Zgomotele de petarde pot duce chiar la moartea animalului de companie.

”Avem tot felul de manifestări ale acestei frici, de la frică extremă - vedem animăluțul că stă într-un colț și tremură și este ascuns undeva unde nu-l vede nimeni, se simte mai protejat - până la probleme medicale destul de serioase, însemnând probleme de inimă sau probleme neurologice, mai ales la pacienții mai în vârstă, care mai au și boli concurente. Pe ei îi poate afecta mult mai rău o astfel de sperietură. Și asta dacă ne gândim doar la animăluțele pe care le vedem și sunt alături de noi în în casă sau în familie”, explică medicul veterinar.

În pericol și mai mare sunt animalele străzii, de care nu are nimeni grijă în această perioadă.

”În primul rând, este foarte important să conștientizăm noi riscul la care ne supunem, atât pe noi, dar mai ales animalele. Este de asemenea recomandat să fie făcute controale mult mai riguroase în această perioadă, acolo unde se vând astfel de materiale pirotehnice. Străzile să fie de asemenea mult mai des patrulate și trebuie să noi în primul rând, să ne gândim atât la siguranța noastră, cât și la siguranța animalelor, să alegem să ne bucurăm în liniște de această perioadă”, a declarat Ana Constantinescu, de la Protecția Animalelor Ilfov.

Ce putem face în noaptea de Revelion, dacă avem animale?

”Pentru animăluțe, pentru senzațiile astea de frică extremă, cel mai important lucru este prezența noastră. Au multă încredere noi și îi ajută să se liniștească. Stăm alături de ei, pot fi ținuți în brațe sau sunt să fim lângă ei. Un masaj în jurul gâtului sau la nivelul urechilor îi ajută să se relaxeze un pic mai mult. La cei la care nu este suficient asta putem adăuga suplimente alimentare pe bază de plante care îi ajută un pic mai mult să se relaxeze. Calmante, dar sunt pe bază de plante. Sunt suplimente alimentare sau avem inclusiv medicamente, substanțe sedative sau anxiolitice, însă pentru asta cel mai bine este să discutăm înainte cu medicul veterinar ca să alegem medicația potrivită pentru animăluțul nostru, ținând cont că ele pot avea și reacții adverse și atunci trebuie alese cu grijă”, mai spune medicul veterinar Alexandru Buzdea.

×
Subiecte în articol: artificii petarde zgomote anul nou animale
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close