Antena 3 CNN Actualitate Vasile Blaga, urmărit penal într-un dosar de corupție privind finanțarea PDL. În dosar, apare și Gheorghe Ștefan. Udrea, la DNA

Vasile Blaga, urmărit penal într-un dosar de corupție privind finanțarea PDL. În dosar, apare și Gheorghe Ștefan. Udrea, la DNA

Vasile Blaga, urmărit penal într-un dosar de corupție privind finanțarea PDL. În dosar, apare și Gheorghe Ștefan. Udrea, la DNA
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    28 Sep 2016   •   13:15

UPDATE 15.13”Profetul” Ponta, în 2015, lui Blaga: Cei care m-au scos pe mine din politică vă vor scoate și pe dumneavoastră

UPDATE 14.33PNL anunţă că Vasile Blaga nu va mai candida la alegerile parlamentare şi că în zilele următoare va avea loc o reuniune a conducerii partidului pentru a stabili cea mai bună variantă de urmat în contextul demisiei copreşedintelui liberalilor.

UPDATE 14.30Elena Udrea a declarat, la ieșirea de la DNA Ploiești, că ”soluția nu e cum să cercetăm pe unul sau pe altul cum a finanțat o campanie electorală”, ci ca finanțarea să fie reglată la nivelul legislativ.

UPDATE 13.15 - Elena Udrea a ajuns, miercuri, la DNA Ploiești, unde va fi audiată în dosarul lui Blaga-Pinalti.

UPDATE 13.02Vasile Blaga a demisionat de la șefia PNL

UPDATE 12.47 - Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea este aşteptată miercuri după-amiază la sediul DNA Ploieşti, unde va fi audiată în dosarul în care copreşedintele PNL Vasile Blaga este suspect de trafic de influenţă, au declarat surse judiciare, potrivit agerpres.ro.

Surse apropiate anchetei au declarat că Udrea are calitatea de martor în acest dosar.

UPDATE 12.27Copreședintele PNL Vasile Blaga, pus miercuri sub control judiciar, este acuzat că a primit 700.000 euro, bani pentru partid, atunci când era secretar genaral al formațiunii, potrivit unui comunicat al DNA.

În același dosar cu el, este implicat și fostul primar de la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti. Cei doi sunt urmăriți penal, alături de reprezentantul unei societăți comerciale.

Vasile Blaga este acuzat de trafic de influență, fără luare de mită.

Blaga este acuzat de primirea în mod repetat, în perioada 2011 - 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă.

În dosar, sunt urmăriţi penal Gheorghe Ştefan, la data faptelor vicepreşedinte al unui partid aflat la guvernare şi primar al municipiului Piatra Neamţ, pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, şi Horaţiu Bruno Berdilă, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru cumpărare de influenţă. 

Procurorii susţin că, în 2009, în cadrul formaţiunii politice aflate la guvernare, a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere - secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan -, în sensul obţinerii de bani pentru partid. 

 

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți: 

ȘTEFAN GHEORGHE, la data faptelor vicepreședinte al unui partid aflat la guvernare și primar al municipiului Piatra Neamț, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

BERDILĂ HORAȚIU BRUNO, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență 

BLAGA VASILE, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare și senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt: 

La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să ”cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.

În perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma suspectului Berdilă Horațiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE 12.14 - Vasile Blaga a fost pus sub control judiciar.

Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat miercuri, după două ore de audieri la DNA, că o să-și dovedească nevinovăția și a dat de înțeles că nu va mai candida la parlamentare.

”O să-mi dovedesc nevinovăția. Alte comentarii nu am de făcut”, a spus Vasile Blaga, la ieșirea de la DNA Ploiești.

”Eu sunt garantul respectării statutului partidului”, a mai spus copreședintele PNL.

Acest lucru ar putea însemna că el nu va mai candida la alegerile parlamentare din acest an, dar ar induce și ideea unei demisii de la conducerea partidului.

----------------------------

Știrea inițială 09.34

Copreședintele PNL Vasile Blaga a sosit, miercuri dimineață, la sediul DNA Ploiești, el declarând presei că a fost sunat şi citat telefonic, în calitate de suspect. 

Potrivit unor surse citate de Antena 3, Vasile Blaga este suspect de trafic de influență.

Conform acelorași surse, este vorba despre un dosar de trafic de influenţă, faptele fiind comise în perioada 2009-2012, când Blaga ar fi luat mită pentru a acorda anumite contracte cu dedicație.

Întrebat despre ce dosar este vorba, Blaga a spus că nu cunoaşte acuzaţiile care-i sunt aduse şi nici motivul pentru care a fost chemat. 

Blaga urmează să fie audiat.

La DNA Ploiești, Vasile Blaga a venit însoțit de avocatul său.

Nici până acum nu se știe de ce a fost audiat Vasile Blaga la DNA București pe 19 septembrie.

Citiți și Radu Tudor: DNA a detonat o ”bombă devastatoare” în politica românească

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close