Antena 3 CNN Actualitate Probleme cu bugetul pentru asigurările de sănătate. Preşedintele CNAS: "Avem bani doar pentru nouă luni"

Probleme cu bugetul pentru asigurările de sănătate. Preşedintele CNAS: "Avem bani doar pentru nouă luni"

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea, a afirmat că bugetul din sănătate nu acoperă şi ultimul trimestru al acestui an. Lista de măsuri analizate.

Probleme cu bugetul pentru asigurările de sănătate. Preşedintele CNAS: "Avem bani doar pentru nouă luni"
Sursa foto: Antena 3 CNN | Pixabay.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Apr 2024   •   18:10

Bugetul pentru asigurările de sănătate (CNAS) ajunge pentru primele nouă luni ale lui 2024, estimează medicul Valeria Herdea, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în primul interviu de când a fost numită în această funcție.

"Avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru nu avem bani. Ori facem un efort toţi să încercăm să reducem cheltuielile şi pierderile din sistem şi încercăm să mobilizăm şi pacienţii să vină proactiv, în aşa fel încât prevenţia care costă mai puţin să îi ajute să nu ajungă în viitorii ani la boală şi să avem o previziune corectă”, a declarat Herdea. 

România s-ar putea confrunta cu un deficit de personal medical

De asemenea, preşedintele CNAS a atras atenţia că România s-ar putea confrunta cu un deficit de personal medical, în condiţiile în care, în prezent, jumătate dintre cei care lucrează în Sănătate fac parte dintr-o generaţie care în 4 - 6 ani va ieşi la pensie.

"Vor rămâne jumătate din cei pe care îi avem. (...) 50% din oamenii educaţi ai acestei ţări în domeniul medical ori vor lucra după pensie până când vor creşte pe alţii ori schimbăm politica în domeniul resursei umane, ori facem ceva în aşa fel încât să dezvoltăm foarte bine reţeaua de îngrijiri medicale", a explicat Herdea, potrivit Agerpres.ro. 

Preşedintele CNAS: "Dacă nu o să facem reformă, degeaba creștem salariile"

În ceea ce privește reformele din sănătate, preşedintele CNAS a subliniat că este nevoie de curaj pentru a vorbi despre contractul asigurat - asigurător pentru a demara o reformă.

"Dacă nu o să facem reformă, degeaba creştem salariile. (...) Dacă nu o să avem curaj să vorbim despre contractul asigurat - asigurator nu o să facem reformă.

A vorbi despre contractul asigurat - asigurator înseamnă să înţeleagă fiecare om că are drepturi atunci când este asigurat, că această casă de asigurări cum este ea oferă nişte lucruri prin care îşi poate prezerva sănătatea, dacă este partener activ cu medicii, indiferent de ce segment.

Ar trebuie să ne gândim foarte bine că există şi drepturi şi obligaţii în oglindă. Una dintre ele ar fi aceea a prezentării, a simplei programări la medicul fiecăruia de familie în luna de naştere. (...) Ar trebui să existe şi aceste obligaţii ale pacientului", a subliniat Valeria Herdea.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close