Antena 3 CNN Actualitate Care sunt de fapt revendicările protestarilor de duminică seară de la Universitate

Care sunt de fapt revendicările protestarilor de duminică seară de la Universitate

Care sunt de fapt revendicările protestarilor de duminică seară de la Universitate
Sursa foto: foto: Vlad Eftenie
01 Dec 2015   •   22:33

Aproximativ 50 de persoane au rămas să manifesteze în Piaţa Universităţii, cântând imnul naţional şi făcând o horă, după ce, anterior, între protestatari şi forţele de ordine au avut loc incidente, unul dintre jandarmi fiind rănit uşor.

Protestul a început în jurul orei 18.00, aproximativ 200 de persoane strângându-se în Piaţa Universităţii şi plecând, apoi, în marş către clubul Colectiv. Ulterior, manifestanţii s-au întors în Piaţa Universităţii, numărul lor scăzând la aproximativ 100. Între protestatari şi jandarmi au avut loc incidente. Un grup de protestatari, care se afla în centrul intersecţiei din Piaţa Universităţii, a încercat să forţeze cordonul de jandarmi, provocând o busculadă. Aceştia s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, unul dintre protestatari fiind lovit şi căzând la pământ. După câteva minute, acesta s-a ridicat şi a revenit în grupul de protestatari.

Ulterior, grupul de manifestanţi violenţi a încercat, pentru a doua oară, să forţeze cordonul de jandarmi din zona Fântânii, din Piaţa Universităţii, forţele de ordine imobilizându-l pe unul dintre aceştia. În urma încăierării, cei doi jandarmi şi protestatarul au căzut la pământ.

 În urma incidentelor, un jandarm a fost rănit uşor, însă nu a avut nevoie de asistenţă medicală.

Manifestaţii scandau "Fără violenţă!" şi "Voi aveţi bastoane, noi mâinile goale!". După aceste două incidente, un grup de protestatari a blocat un sens al bulevardului Magheru, întânzindu-se pe jos, în stradă.
La scurt timp după aceea, intersecţia a fost deblocată, iar circulaţia reluată pe bulevard.

După aceste incidente, majoritatea protestatarilor au plecat din Piaţa Universităţii, rămânând doar un mic grup, care a încercat să blocheze din nou circulaţia.
În final, în Piaţa Universităţii au rămas doar aproximativ 50 de persoane, care manifestau paşnic. Aceştia au făcut o horă şi au cântat imnul naţional, "Treceţi batalioane române Carpaţii" şi "Hora Unirii".

Persoanele care protestează spun că vor reducerea numărului de parlamentari, schimbarea clasei politice, mai multe locuri de muncă şi reindustrializarea României, precum şi mai puţini străini în România.
Aproximativ 100 de protestatari au venit, în marş, de pe strada pe care se afla clubul Colectiv, după ce, în jurul orei 18.00, un grup de aproximativ 200 de persoane se strânsese în Piaţa Universităţii. Aceştia plecaseră, în jurul orei 19.30, către clubul Colectiv, însă nu au ajuns până în faţa incintei, oprindu-se pe strada pe care se afla clubul, apoi s-au întors în Piaţa Universităţii.

Manifestanţii scandau "Solidaritate", "Colectiv", "Haideţi cu noi!", "Unitate naţională", "Şi voi sunteţi români" şi "Păcat, păcat, de sângele vărsat". Aceştia aveau şi bannere pe care erau inscripţionate mesaje precum "Manifest anticorupţie", "Jos mafia parlamentară!", "Azi e ziua noastră, voi plecaţi acasă!" şi "Aţi trezit poporul adormit!".

Marşul a pornit iniţial ca o amplă mişcare de protest, anun?ată pe reţelele de socializare la scurt timp după tragedia din Colectiv. Peste 11.000 de persoane au anunţat, pe Facebook, că vor participa la acest protest, în 1 Decembrie.

Luni, 30 noiembrie, s-a împlinit o lună de la incendiul din clubul Colectiv, al cărui bilanţ este de 60 de morţi şi sute de răniţi. Printre victimele care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului se numără artişti, jurnalişti, elevi olimpici şi studenţi străini. Luni, zeci de persoane, printre care mulţi copii, au depus flori, lumânări şi s-au rugat la locul în care a avut loc incendiul din clubul Colectiv în urmă cu o lună. După tragedie, clubul Colectiv, din incinta fostei fabrici Pionierul, a devenit loc de pelerinaj, unde mii de oameni au depus lumânări şi flori. Printre ei au fost preşedintele Klaus Iohannis, reprezentanţii Casei Regale, preşedintele Poloniei, ambasadorul Franţei şi arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close