Antena 3 CNN Actualitate Guvernul a rămas fără bani pentru plata salariilor a trei categorii profesionale esențiale, după ce majorarea pensiilor a aruncat bugetul în aer

Guvernul a rămas fără bani pentru plata salariilor a trei categorii profesionale esențiale, după ce majorarea pensiilor a aruncat bugetul în aer

Guvernul a mărit salariile, dar nu are bani să le plătească. Responsabilii guvernamentali caută soluții pentru a putea acoperi plata salariilor pentru trei categorii profesionale esenţiale.

de Cătălina Mănoiu    |    26 Apr 2024   •   09:44

Aceste demersuri vin în contextul în care majorarea pensiilor din luna septembrie presează asupra finanțelor statului cu 10 miliarde de lei.

"Pe masa Guvernului a ajuns un memorandum prin care Ministerul Finanțelor informează că instituțiile din Justiție nu mai au bani pentru a plăti magistrații până la finalul anului. Astfel, riscă să rămână fără bani Înalta Curte de Casație, Curtea Constituțională, Consiliul Superior al Magistraturii.

Însă sunt și alte instituții, din alte sectoare, în situația de a rămâne fără bani de salarii: în memorandumul elaborat de Ministerul Finanțelor, Guvernul este chemat să găsească Guvernul bani și pentru plata salariilor majorate în cazul medicilor și profesorilor.

Potrivit documentului, majorarea de 7% trebuie plătită în luna iunie. Asta, în condițiile în care profesorii au primit, în medie, o majorare de 13% în luna ianuarie.

Soldele militarilor trebuie să crească, și ele, necesarul fiind de 4,3 miliarde de lei și vedem, de asemenea, că de bani va avea nevoie și Ministerul Muncii.

Banii trebuie să fie găsiți până în septembrie, pensiile recalculate implicând o sumă de 10 miliarde de lei, arată actul care a ajuns pe masa executivului.

Mai mult, Ministerul Muncii și Ministerul Energiei reamintesc că au nevoie de peste 2,6 miliarde de lei pentru a plăti facturile compensate la energie și gaze, compensare de care românii beneficiază până anul viitor", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.

×
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close