Antena 3 CNN Actualitate Pregătiri intense pentru grătarul de 1 mai! Prețul plătit, anul acesta, pentru un kilogram de mici

Pregătiri intense pentru grătarul de 1 mai! Prețul plătit, anul acesta, pentru un kilogram de mici

Chiar dacă anul acesta Ziua Muncii cade chiar înainte de Paște, mulți români nu renunță la tentația de a face un grătar. Evident că preferat este micul așa că producătorii au pregătit cantități importante. Anul trecut s-au consumat aproape 250 de milioane de mici, iar anul acesta doar prețurile ridicate la carne ar mai putea tempera pofta românilor.

de Andreea Cigolea    |    30 Apr 2024   •   07:53

În Săptămâna Mare din Postul Paștelui tentația supremă este micul.

Anul acesta, 1 Mai îl sărbătorim în post, așa că cei care poftesc la acest preparat tradițional vor trebui să aștepte până la sfârșitul săptămânii. Însă, cum nu toată lumea respectă regulile bisericești, este deja forfotă în magazine și măcelării pentru că românii cumpără carne pentru celebrele grătare de 1 mai.

Anul acesta prețurile sunt mai mari decât în 2023. Cumpărăm carne de porc, de exemplu, cu 8% mai scumpă față de anul trecut, conform datelor biroului de statistică. Ca să vă faceți o idee, în 2023, kilogramul de mici costa 29 de lei.

Cu peste 10% s-a scumpit și carnea de vită.

Și la nivel european prețurile la carne au fost majorate. În februarie 2024, majoritatea țărilor UE au raportat o creștere a prețurilor la carne, comparativ cu februarie 2023.

Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Bulgaria, urmată de România și Croația, toate acestea find creșterile de preț medii ale produselor din carne.

Pe categorii, carnea de porc a înregistrat cea mai mare scumpire la nivelul UE, urmată de carnea de oaie sau capră și carnea de vită sau vițel.

Estimările Asociației Române a Cărnii arată că românii consumă anual aproximativ 200-250 de milioane de mici, adică peste 20.000 de tone.

Crăciunul este perioada în care se mănâncă cea mai multă carne, spun cei din industrie, urmat de 1 Mai. 

×
Subiecte în articol: 1 mai mici preț carne
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close