Antena 3 CNN Actualitate Începe construcția liniei care unește sistemul energetic al Moldovei cu al României. Maia Sandu a anunțat când va fi gata

Începe construcția liniei care unește sistemul energetic al Moldovei cu al României. Maia Sandu a anunțat când va fi gata

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că începe construcția Liniei Electrice Aeriene care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României.

Începe construcția liniei care unește sistemul energetic al Moldovei cu al României. Maia Sandu a anunțat când va fi gata
Sursa foto: Facebook/ Maia Sandu
de Mia Lungu    |    29 Mar 2024   •   17:05

Potrivit președintelui, este vorba de unul dintre cele mai importante proiecte de la obținerea independenței.

"Azi începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României.

Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară", a scris pe Facebook Maia Sandu.

Ea a anunțat că linia va avea 158 de kilometri și va fi gata în 2025.

"Pentru că guvernările precedente nu voiau să dezlege Moldova de șantaj și dependență energetică, acest proiect a fost amânat timp de decenii. Abia în septembrie 2019, proiectul a fost aprobat de Guvern.

Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești - Arciz, din regiunea Odesa", a adăugat președintele Republicii Moldova.

Azi începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău, care unește sistemul...

Posted by Maia Sandu on Friday 29 March 2024

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close