Antena 3 CNN Actualitate Cultură Raluca Turcan: "Salarizarea în domeniul cultural este una jenant de mică"

Raluca Turcan: "Salarizarea în domeniul cultural este una jenant de mică"

"Salarizarea în domeniul cultural este una jenant de mică", spune ministrul Culturii, Raluca Turcan. Ea afirmă că Ministerul Muncii a acceptat propuneri pentru ca profesioniștii din acest domeniu să fie "stimulați să performeze".

Raluca Turcan: "Salarizarea în domeniul cultural este una jenant de mică"
Sursa foto: Facebook Raluca Turcan
de Claudia Popovici    |    15 Oct 2023   •   23:49

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că a după ce a sesizat că salariile în mediul cultural sunt "jenant de mici", a luat inițiativa pentru o nou variantă a salarizării prin care să fie stimulați debutanții, să fie înlăturate inechitățile.

"În condițiile în care salarizarea în domeniul cultural este una jenant de mică, am primit confirmarea că faptul că am realizat o variantă de lege a salarizării pentru domeniul cultural prin care să fie stimulați debutanții, să fie înlăturate inechitățile de salarizare între funcțiile de management şi execuție din domeniul cultural, să fie redus decalajul dintre instituțiile aflate în subordinea autorităţilor naţionale şi cele locale, mă face să afirm, fără nicio reținere, că, dacă aceste propuneri pe care noi le-am transmis Ministerului Muncii şi care au fost acceptate de către Ministerul Muncii vor intra în vigoare, atunci profesioniștii vor intra în domeniul cultural şi, în acelaşi timp, angajaţii din domeniu vor fi stimulați să performeze", a spus ministrul Culturii, Raluca Turcan. 

Ministrul a afirmă că, inclusiv în mediul privat, "se resimte lipsa unor profesioniști pe domeniul cultural”.

"Nu poţi să determini oamenii să activeze în domeniul cultural, dacă ei au perspectiva unei salarizări la pământ. Şi atunci, chiar din partea unor profesionişti care au investit resurse personale pentru dezvoltarea unui muzeu unicat în România (Muzeul Textilelor - n.r.), am primit confirmarea că salarizarea trebuie reaşezată complet în domeniul cultural", a completat Raluca Turcan, ministrul Culturii. 

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close