Antena 3 CNN Actualitate Cultură Scriitorul francez Jean Ricardou a murit la 84 de ani. Era considerat teoreticianul Noului Roman

Scriitorul francez Jean Ricardou a murit la 84 de ani. Era considerat teoreticianul Noului Roman

Scriitorul francez Jean Ricardou a murit la 84 de ani. Era considerat teoreticianul Noului Roman
Sursa foto: Foto: listal.com
25 Iul 2016   •   08:08

Scriitorul francez Jean Ricardou, teoretician al Noului Roman, a murit sâmbătă, la Cannes (sudul Franţei), la vârsta de 84 de ani, a anunţat luni unul dintre editorii săi, citat de AFP.

"Jean Ricardou a murit la Cannes, unde se afla în vacanţă", a precizat Marc Avelot, director asociat al editurii Les impressions nouvelles.

Ricardou este cunoscut îndeosebi pentru publicarea, în 1965, a lucrării "Cucerirea Constantinopolelui" ("La prise de Constantinople", Minuit), distinsă cu Premiul Fénéon.

În 1958, el l-a cunoscut pe Alain Robbe-Grillet, "şeful" Noului Roman, o mişcare literară care dorea să reînnoiască codurile genului.

Ulterior, Ricardou a devenit specialist în opera lui Claude Simon şi a publicat mai multe lucrări teoretice, printre care "Problemele Noului Roman" (1967), "Pentru o teorie a Noului Roman "(1971), "Noul Roman"(1973) şi "Noi probleme ale romanului" (1978).

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close