Antena 3 CNN Actualitate Dumitru Iliescu: Au existat presiuni ca la conducerea MAI să fie numit Gabriel Oprea

Dumitru Iliescu: Au existat presiuni ca la conducerea MAI să fie numit Gabriel Oprea

Dumitru Iliescu: Au existat presiuni ca la conducerea MAI să fie numit Gabriel Oprea
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Iun 2017   •   16:59

Fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu, a declarat marţi, la Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din 2009, că a avut informaţii, în perioada de dinaintea scrutinului, conform cărora "au existat presiuni ca la conducerea MAI să fie numit Gabriel Oprea, ceea ce s-a şi întâmplat". 

El a menţionat că, în perioada campaniei electorale de la acea vreme, a asigurat consultanţă pentru preşedintele PSD de atunci, Mircea Geoană, pentru programul cu care acesta candida la prezidenţiale şi care se referea la apărare, ordinea publică şi siguranţa naţională. 

"Nu am intrat în echipă, nu am făcut parte, doar i-am asigurat consultanţă dlui Geoană pe această speţă. Însă am fost în contact cu echipa de campanie a dlui Geoană, inclusiv cu cei care organizau activităţile, am fost şi la o acţiune comună. (...) În perioada respectivă şi chiar anterioară am primit diverse informaţii vizavi de modul în care se încearcă să se organizeze campania respectivă şi acţiunea unor persoane cu demnităţi publice pentru a asigura continuitatea (...) preşedintelui în funcţie. Aceste informaţii pe care le-am obţinut le-am pus la dispoziţia conducerii PSD, informând de fiecare dată când soseau asemenea informaţii. Au venit informaţii încă din 2008, înainte de alegerile parlamentare, în sensul că după derularea alegerilor şi după ce se va vedea rezultatul votului se va încerca să se facă o alianţă mai puternică pentru a putea să se promoveze nişte legi care erau considerate necesare în momentul respectiv de către preşedintele Traian Băsescu", a detaliat Dumitru Iliescu. 

El a amintit că, după alegerile parlamentare din 2008, s-a creat alianţa PSD-PDL, după care s-a procedat la împărţirea portofoliilor, a ministerelor. 

"Ceea ce am reţinut înainte de a se derula activitatea respectivă a fost că, de fapt, a venit o informaţie că se încearcă ca Ministerul de Interne să treacă la PDL. Conducerea PSD nu a acceptat această chestiune şi, după negocieri intense, au obţinut conducerea MAI. În această situaţie, ulterior, mi-au sosit informaţii că cei din conducerea SRI au făcut presiuni asupra unor membri ai PSD, mă refer la cei din conducerea PSD, ca la conducerea acestui minister să fie numit dl Oprea. Şi aşa s-a şi întâmplat. După numirea dlui Oprea la conducerea MAI trebuia să se vină cu propuneri pentru secretarii de stat", a afirmat Dumitru Iliescu. 

Potrivit acestuia, exista, în cadrul înţelegerii PSD - PDL un protocol, un algoritm după care erau numiţi secretarii de stat. 

"Dl Oprea a profitat de faptul că dl Geoană era plecat pentru câteva zile în SUA şi, după o consultare pe care a avut-o cu dl Traian Băsescu, a venit şi a propus secretarii de stat direct primului ministru, iar primul ministru a emis hotărârile respective. Însă, până să se publice în Monitorul Oficial, am aflat de această chestiune şi l-am contactat pe dl Geoană, care a luat legătura cu dl prim-ministru Boc şi au anulat numirile respective. În aceste condiţii, dlui Oprea i s-a sugerat să îşi dea demisia şi să plece de la conducerea MAI pentru că se aflase deja care era scopul acestuia", a susţinut fostul şef al SPP. 

El a arătat că legătura celor povestite cu alegerile din 2009 este "foarte mare, pentru că exista un plan bine pus la punct, care s-a făcut şi în 2013, în decembrie, pentru alegerile din 2014". 

"Acest plan şi el a fost foarte bine conturat în vederea susţinerii preşedintelui de la acea perioadă ca să poată să câştige din nou alegerile în 2009. Şi aveam informaţia, chiar dacă ulterior dl Nica a fost numit ministru de Interne, am avut informaţia cu o lună înainte de a fi demis că va fi demis. Şi scopul acestei demiteri a fost ca să preia controlul asupra MAI, care avea un rol major în organizarea şi desfăşurarea corespunzătoare a alegerilor. Am aflat cu o lună înainte de a fi demis dl Nica că i se va găsi un pretext că o să fie demis. L-am informat şi pe dl Nica şi pe dl Geoană despre aceasta, domniile lor n-au crezut în faza iniţială. (...) Dar s-au convins de această manevră", a declarat Dumitru Iliescu.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: presiuni Gabriel Oprea
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close