Antena 3 CNN Actualitate Anunțul Ministerului Energiei: "Turbinele eoliene au început să se oprească din cauza vântului foarte puternic"

Anunțul Ministerului Energiei: "Turbinele eoliene au început să se oprească din cauza vântului foarte puternic"

Ministerul Energiei a transmis în această seară printr-un comunicat de presă că turbinele eoliene au început să se oprească din cauza vântului puternic.

Anunțul Ministerului Energiei: "Turbinele eoliene au început să se oprească din cauza vântului foarte puternic"
Sursa foto: Profimedia Images
de Ioana Mircea    |    18 Noi 2023   •   22:13

Ministerul Energiei a precizat în cadrul unui comunicat de presă, transmis în această seară, că în acest moment sistemul energetic este în deficit cu 1700 MW, din cauza faptului că turbinele eoliene au început să se oprească, dat fiind faptul că este cod roșu de vânt puternic.

"Având în vedere avertizările meteo ale Agenției Naționale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situației la nivelul comandamentului energetic de iarnă și luarea tuturor măsurilor necesare”, potrivit unui comunicat de presă.

Citește și: Reactorul 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă, decuplat din cauza vântului puternic

Conform sursei citate, condițiile meteorologice vor fi dificile de astă seară până duminică în a doua parte a zilei, mai ales în zona de sud-est a României. Ministerul Energiei precizează că în zona de sud-est a României se concentrează importante capacitați de producție a energiei, în special nucleară și eoliană.

"Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale. La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate. SN Nuclearelectrica SA anunță, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național.

Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații. Deconectarea automată a Unității 1, precum și lucrările de remediere, nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător”, se precizează în comunicat.

Ministerul energiei transmite că "din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească”. Eolienele produc în prezent aproximativ 1400 MW, față de 2400 MW, cât erau programați.

Cu U1 CNE Cernavoda decuplată în acest moment în sistemul energetic sunt 1700 MW deficit. Situația este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic național.

×
Subiecte în articol: vant puternic eoliene Ministerul Energiei
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close