Antena 3 CNN Actualitate Facturi mai mari la curent, plătite de zeci de mii de români, în urma unei greșeli făcute de Enel. Modalitatea prin care poți afla dacă ai fost înșelat

Facturi mai mari la curent, plătite de zeci de mii de români, în urma unei greșeli făcute de Enel. Modalitatea prin care poți afla dacă ai fost înșelat

Compania Enel a emis în ultima perioadă sute de mii de facturi calculate greșit, potrivit ANPC. Din această cauză, zeci de mii de români au fost nevoiți să plătească mai mult pentru energie.

Facturi mai mari la curent, plătite de zeci de mii de români, în urma unei greșeli făcute de Enel. Modalitatea prin care poți afla dacă ai fost înșelat
Sursa foto: getty images | Pekic
de Ioana Mircea    |    20 Oct 2023   •   23:12

În urma celor peste 300.000 de facturi emise greșit de către compania care furnizează energie, Enel, aceasta a fost amendată cu cea mai mare amendă aplicată vreodată de ANPC, respectiv 10 milioane de euro.

"Calculele au fost făcute greşit şi anume calculasem noi undeva la 44.000 de consumatori. Dacă înmulţiţi cu cele opt luni de zile, o să aflaţi că a fost un număr de 300.000 de facturi emise greşit", a declarat Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Citește și: Suma uriașă pe care trebuie să o plătească românii dacă vor să își mute contorul de curent

Pe de altă parte, Enel susţine că Protecţia Consumatorilor a primit doar patru sesizări, iar când au fost erori, compania a stornat facturile și a aplicat prevederile favorabile clienților. De fapt, prețul calculat de Enel nu coincide cu plafonările impuse de Guvern.

"Poate oricare dintre consumatori să-şi analizeze consumul lunar. Ori, dacă suma la care s-a făcut calculul este alta decât cea menţionată în actul normativ, atunci sigur se încadrează în categoria celor pentru care noi am aplicat această sancţiune", a menționat președintele ANPC.

În acest scandal a intervenit și Ministerul Energiei care a precizat că va cere ANRE să controleze operatorii de gaze care nu oferă preţuri sub plafon.

"Cerem toleranţă zero faţă de astfel de practici. Dacă există o schemă de protecţie prin compensare şi plafonarea preturilor la energie, trebuie ca furnizorul să respecte prevederile legale şi să le pună în practică întocmai", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, potrivit observatornews.ro.

 

×
Subiecte în articol: facturi curent Enel
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close