Antena 3 CNN Actualitate Inedit Vânturile galactice mătură galaxiile. Fenomenul observat în premieră de cercetători

Vânturile galactice mătură galaxiile. Fenomenul observat în premieră de cercetători

Materia cosmică expulzată de galaxii se transformă în vânturi galactice, arată un studiu publicat, miercuri, de cercetătorii ce examinau un eșantion mare de roiuri stelare.

Vânturile galactice mătură galaxiile. Fenomenul observat în premieră de cercetători
Sursa foto: Agenția Spațială Europeană
de Georgiana Adam    |    06 Dec 2023   •   23:13

Fenomenul vânturilor galactice a fost observat pentru prima dată în urmă cu doi ani, cu ajutorul instrumentului MUSE din cadrul telescopului european Very Large Telescope (VLT), situat în Chile.

Din regiunea centrală a discului său galactic, două conuri de gaze încărcate cu materie, care erau vânturi galactice, au putut fi observate în timp ce evadau perpendicular de fiecare parte, notează Agerpres.

"Acum, putem să generalizăm această observare la un număr mare de structuri. Aceste vânturi rezultă din exploziile de supernove, stele masive care explodează la sfârşitul vieţii lor, cu un ritm care variază de la 1 la 10 pe secol, în funcţie de tipul galaxiei ", a declarat Nicolas Bouche, astrofizician la Centrul de cercetări în astrofizică de la Lyon.

Cercetătorul francez mai precizează că fenomenul vânturilor galactice pare să fie unul ”curent” în galaxiile masive.

Următoarea enigmă pe care trebuie s-o rezolve cercetătorii este până unde călătoresc aceste vânturi, detectate în cadrul noului studiu până la distanţe de peste 30.000 de ani-lumină.

Trebuie să aflăm "dacă aceste vânturi şi materia pe care ele o conţin vor cădea mai târziu sau vor evada pentru a îmbogăţi mediul intergalactic", a subliniat Nicolas Bouche.

Mai mulți cercetători de la institute științifice din lume au monitorizat un eşantion de peste 160 de galaxii, privite din lateral sau din faţă.

×
Subiecte în articol: vanturi galactice Univers
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close