Antena 3 CNN Actualitate Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, ocolit de tineret: "Ai pauze de masă, de țigară și cafea, dar muncește și fii serios"

Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, ocolit de tineret: "Ai pauze de masă, de țigară și cafea, dar muncește și fii serios"

Primăvara a adus oportunități de muncă bine plătite care rămân neocupate din cauza reticenței tinerilor din România.

Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, ocolit de tineret: "Ai pauze de masă, de țigară și cafea, dar muncește și fii serios"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Apr 2024   •   22:08

În România există locuri de muncă bine plătite care însă rămân neocupate. De exemplu, în sectorul agricol fermierii români oferă salarii atrăgătoare pentru munci agricole specializate, dar se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă.

Tractoriștii sunt printre cei mai căutați lucrători, cu salarii care pot ajunge până la 15.000 de lei (aproximativ 3.000 de euro) pe lună notează Termene.ro. 

Din păcate, mulți români calificați în această meserie au plecat de ani buni în străinătate, iar acum ezită să se întoarcă. Mai mult, potrivit fermierilor, tinerii din ziua de astăzi visează la mașini de lux și vile, şi nu mai iau în considerate muncile grele sau de a se angaja în sectorul agricol.

"Pentru ei e o rușine să muncească așa ceva, e o rușine să fie tractoriști. Și cumva unii cred că dacă lucrează tractoriști vor fi exploatați. Nu, nici vorbă. La mine, dacă ești tractorist și nu numai, ai pauze de masă, de țigară și cafea, dar nu abuza de asta. Nu zice nimeni să nu aprinzi o țigară, dar muncește și fii serios”, spune Dan Câmpean, fermier, care a subliniat că cei care fac ore suplimentare ajung să câștige şi mai mult, potrivit adevărul.ro.

În România sunt înregistrate 58 de licee cu profil agricol. Cele mai multe, câte trei, sunt în județele Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman. Foarte puțini elevi ai liceelor agricole își doresc un viitor in domeniu. Cei mai mulți vor doar sa aibă 12 clase, indiferent de profil.

"Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, povestește Dimitrie Musca, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad.

 

 

×
Subiecte în articol: job fermier loc de munca
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close