Antena 3 CNN Actualitate Locale Un polițist ambala dulciuri cu droguri în "Fabrica de vise" din Iași | Un psiholog și un canadian, printre cei reținuți

Un polițist ambala dulciuri cu droguri în "Fabrica de vise" din Iași | Un psiholog și un canadian, printre cei reținuți

Printre persoanele reținute în timpul operațiunii "Fabrica de vise" se află un cetățean canadian, acționar majoritar al fabricii situate în județul Iași, un agent de poliție și un psiholog, potrivit DIICOT. În timpul perchezițiilor au fost ridicate 81.102 vape-uri și mii de acadele.

Un polițist ambala dulciuri cu droguri în "Fabrica de vise" din Iași  | Un psiholog și un canadian, printre cei reținuți
Sursa foto: DIICOT
de Mia Lungu    |    20 Sep 2023   •   13:38

”La datele de 19 și 20.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a 28 de inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii”, anunță DIICOT.

Potrivit sursei citate, printre persoanele reținute se află un cetățean canadian, acționar majoritar al fabricii situate în județul Iași, un agent de poliție și un psiholog.

”În urma celor 121 de percheziții domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate 81.102 vape-uri, 3237 bucăți acadele, 1316 cutii și pungi conținând jeleuri, 169 cutii și borcane cu prăjituri, 3692 de recipiente de diverse mărimi, cantitatea de aproximativ 40 de tone cânepă industrială, 400 de cutii și borcane cu substanță vegetală, 169 semințe de canabis, 2 plante de canabis, cantitatea de 74, 2 litri substanță, 149 kilograme vape-uri stricate, sumele de 299.333 lei, 29.225 euro, 9.200 USD, 5 kilograme de argint sub forma a cinci lingouri, monede de argint, 23 de laptopuri și 65 de telefoane mobile”, conform comunicatului de presă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut marți 121 de percheziții la membrii unei grupări care ar fi produs și vândut dispozitive de vapat, jeleuri, prăjituri cu substanțe psihoactive.

Potrivit IGPR, perchezițiile au loc în județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Începând cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat două firme din județul Iași, ar fi constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Acestea ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip ”edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, în cursul investigațiilor, substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC.

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional ar fi produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive de tip ”VAPE”, care ar fi conținut substanțe care produc efecte psihoactive de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă.

”Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip 'Vape', care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi, prin urmare, un efect psihoactiv. O parte dintre aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive”, arată polițiștii.

Din cercetările efectuate a mai reieșit că dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC ar fi comercializate preponderent pe piaţa online, dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.

”Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). Având în vedere acest aspect, comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa Legii nr. 194 din 2011, republicată, privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare”, mai spun polițiștii.

În urma investigațiilor, au fost identificate 28 de societăți care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip ”vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii ar fi avut acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața.

×
Subiecte în articol: fabrica de vise Iași politist retinuti
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close