Antena 3 CNN Actualitate Locale Val de controale în București, pentru descoperirea chiriașilor fără contract! Oamenii s-au trezit cu polițiștii locali la ușă

Val de controale în București, pentru descoperirea chiriașilor fără contract! Oamenii s-au trezit cu polițiștii locali la ușă

Mai multe controale ale Poliției Locale au loc în București, pentru identificarea celor care locuiesc fără forme legale la altă adresă decât cea din buletin. Oamenii s-au trezit cu agenții la ușă.

Val de controale în București, pentru descoperirea chiriașilor fără contract! Oamenii s-au trezit cu polițiștii locali la ușă
Sursa foto: Facebook/ Politia Locala Bucuresti
de Mia Lungu    |    12 Oct 2023   •   11:36

Polițiștii locali merg din ușă în ușă și le cer locatarilor contractele de comodat, de chirie sau actele de proprietate, pentru a decoperi cine stă în chirie fără să declare.

Aceștia îi legitimează pe oamenii care nu au contract și le pun în vedere faptul că trebuie să intre în legalitate cât mai curând, pentru că vor urma alte verificări și se vor aplica sancțiuni.

Oamenii au povestit, pentru Antena 3 CNN, faptul că li s-a pus în vedere încheierea unui contract de comodat sau de chirie, obținerea unei vize de flotant, și faptul că adresa de domiciliu trebuie să coincidă cu cea din cartea de identitate.

Contractul de comodat nu trebuie declarat, ci se prezintă doar în cazul unui control. Cel de închiriere, însă, trebuie înregistrat la autoritățile fiscale.

Legislația privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate a fost modificată în acest an

De la 10 iunie au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin.

Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

"Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil", se arată în lege.

Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.

Legea stabilește în continuare și obligația de a cere, în termen de 15 zile, eliberarea unui nou act de identitate în cazul schimbării domiciliului, fiind una dintre situațiile în care apare obligația de solicitare a eliberării unui nou act de identitate, alături de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close