Antena 3 CNN Actualitate Hristos a înviat! PAȘTE FERICIT!

Hristos a înviat! PAȘTE FERICIT!

Hristos a înviat! PAȘTE FERICIT!
01 Mai 2016   •   00:10

PAȘTE 2016. Președintele Klaus Iohannis participă la slujba de Înviere, de la Mitropolie, în Capitală, oficiată de Patriarhul României, Preafericitul Daniel.

PAȘTE 2016. Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă, sâmbătă, cu un avion special, de o delegație a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, scrie agerpres.ro.

URMĂRIȚI LIVE SLUJBA TRANSMISĂ DE ANTENA 3

"Lumina pe care am adus-o de la Ierusalim ne amintește că trebuie să umblăm ca niște fii ai Luminii, să părăsim faptele Întunericului și să îl urmăm pe Dumnezeu. Este lumina faptelor bune, lumina pe care cei cu frică de Dumnezeu au agonisit-o în acest răstimp al păresimilor rugându-se mai mult, făcând fapte bune, plângându-și păcatele și iubindu-l pe Dumnezeu. Cei care sunt fii ai Luminii au astfel de fapte, care îi pregătesc pentru întâmpinarea acestei mari sărbători. (...) Să iertăm toate pentru Înviere. Hristos a Înviat!", a spus arhiepiscopul, care a precizat că Lumina de la Sfântul Mormânt este adusă pentru al 8-lea an consecutiv în România.

El a menționat că delegația Patriarhiei Române a fost primită vineri de patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului și al întregii Palestine, care a transmis un mesaj irenic patriarhului Daniel și poporului român.

Lumina Sfântă de la Ierusalim s-a aprins, sâmbătă, la ora 14,29, după trei minute de la intrarea în Mormântul Sfânt a patriarhului Ierusalimului, Teofil al III-lea.

***
Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paști la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 și 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care în primele minute nu frige.

Lumina este adusă credincioșilor de patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare — pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare — sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfășurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoțit — conform tradiției — numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o așeza în două cupe de aur și a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese și împarte lumina credincioșilor.

PAȘTE 2016. Patriarhia Română anunţă că o delegaţie a instituţiei va aduce, sâmbătă seară, pe Aeroportul Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim, după care va fi dusă cu trei avioane de mici dimensiuni de pe Otopeni la Sibiu, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Timişoara, Bacău şi Suceava.

PAȘTE 2016. Potrivit unui comunicat, delegaţia Patriarhiei Române, condusă de PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va ajunge pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, cu Lumina Sfântă, sâmbătă în jurul orei 18.30, cu un avion închiriat de instituţie. Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de la ora 24.00, de către Patriarhul Daniel, clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală.

PAȘTE 2016. Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul ţării vor trimite delegaţi la Aeroportul Otopeni (salonul oficial) pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim şi a o oferi apoi preoţilor şi credincioşilor.

PAȘTE 2016. Totodată, de pe Otopeni, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă în Transilvania, Banat, Moldova şi Bucovina cu trei avioane de mici dimensiuni, se mai spune în comunicatul Patriarhiei Române.

×
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close