Antena 3 CNN Actualitate Mircea Geoană, replică tranşantă pentru Ciolacu şi Tudose: "Joc în altă ligă şi ar trebui să fie mândri"

Mircea Geoană, replică tranşantă pentru Ciolacu şi Tudose: "Joc în altă ligă şi ar trebui să fie mândri"

Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, a vorbit la Sinteza Zilei despe candidadura sa la alegerile prezidenţiale 2024, prilej cu care le-a transmis foştilor colegi de la PSD un mesaj tranşant.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2024   •   23:15

Întrebat dacă ecuația alegerilor prezidențiale s-ar putea schimba în momentul în care se face o coaliție de două partide, cele mai mari două partide din România, PSD și PNL și această coaliție ar propune un candidat la prezidențiale, Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO a spus: 

"Nu. Pentru că oamenii aleg un personaj politic ca și președinte, nu un candidat de partid. Asta nu înțelege lumea. Eu am mai candidat la prezidențial, le știu ce se întâmplă, am făcut chestiunea asta. Deci românii nu se duc pe o combinație de partide, s-a mai încercat și în trecut, nu merge. De aceea pot să încerce orice fel de formulă doresc dânșii și acolo și dincolo.

Pe fondul fondului, dacă n-ai un candidat credibil care să fie capabil să transceadă limitele propriului partid, la numărul imens de participanți la alegerile prezidențiale în România, care este cu undeva câteva milioane de oameni în plus, un candidat standard și care nici nu au profilul, fie vorba între noi, la nivelul așteptărilor oamenilor la un astfel de moment istoric, eu cred că n-au șanse să câștige.

Nu spun că nu pot câștiga, dar spun că astăzi o majoritate importantă a românilor de acasă și din diasporă au o așteptare diferită decât acest tip de care pare, mai degrabă că există o înțelegere între câțiva politicieni și care de fapt, ei încearcă să închidă jocul democratic din România și o spun încă o dată românii își vor alege președintele, nu combinațiile de partide sau candidați individuali sau colectiv din partea unui conglomerat de partide.

Deci, acest lucru sunt absolut convins de el și faptul că nu-și anunță candidaturile arată că și dânşii sunt conștienți că n-au candidaţi suficient de redutabil ca să iasă cu ei în față. Şi de aceea se ascund în spatele acestor combinați. 

Asta nu înseamnă că nu sunt oameni respectabili care pot să facă lucruri importante în statul român, că nu pot să conducă partide sau guverne. Nu despre asta este vorba. Pentru președinte, românii așteaptă într-un moment complicat un alt tip de profil de lider. Asta spun eu și sondajele confirmă ceea ce românii așteaptă. Așteaptă ceva diferit față de un politician care poate că în condiții normale, face o treabă decentă, dar care nu are profilul șa anvergura pentru a conduce România pentru următorii ani.

Mircea Geoană, replică tranşantă pentru Ciolacu şi Tudose: "Joc în altă ligă şi ar trebui să fie mândri"

Întrebat apoi dacă a fost afectat personal de atacurile primite de la foștii colegi de partid (nr. PSD), Mircea Geoană a spus: 

"Am trecut prin prea multe în viața mea și sunt un om mult prea înțelept și să spun și pe aia, joc și la altă ligă ca să mă las afectat de astfel de comentarii. Eu sunt convins că majoritatea celor din partide nu sunt de acord cu astfel de afirmații.

Nu tratez un fost coleg așa și mai ales un lider atât de important. Ar trebui să fie mândri de faptul că unul care a condus PSD-ul acum niște ani de zile a ajuns să fie un personaj atât de important e să fie mândri și să nu neapărat să-mi propună mie să fac ceva, deși au făcut-o. E altă discuție. Deci nu mă interesează.

Mă interesează un singur lucru să putem  să fim siguri că oamenii își aleg liderii pe care și-i doresc fără să fie obligați să joace la figuri impuse.Şi părerea mea este că din punct de vedere electoral, deși tactic face sens, te ajut pe tine să treci hopul cu europarlamentarele și facem o mică combinație. Perfect ok. 

Scurtăm calendarul pentru alegerile prezidențiale din motive care poate că legat de cel care stă cel mai bine în sondaje, poate legat de alte calcule cu privire la job-ul viitoare al unor lideri actuali.

Nu știu, problema dânșilor, dar cât de mult te învârtii în jurul problemei în clipa de față nu sunt candidați suficient de robuști ca să câștige alegerile prezidențiale" a spus Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close