Antena 3 CNN Actualitate Cei născuți din 2010 nu vor mai avea voie să cumpere ţigări | Ce presupune propunerea europeană

Cei născuți din 2010 nu vor mai avea voie să cumpere ţigări | Ce presupune propunerea europeană

O inițiativă cetățenească propune ca prima generaţie europeană fără tutun să fie înfiinţată până în 2030. Aceasta a fost acceptată și înregistrată de Comisia Europeană. Dacă va fi votată, cei născuți din 2010 nu vor mai avea voie să cumpere produse din tutun și nicotină.

Cei născuți din 2010 nu vor mai avea voie să cumpere ţigări | Ce presupune propunerea europeană
Sursa foto: Gettzimages | Bruno Vincent / Staff
de Ioana Mircea    |    11 Oct 2022   •   22:54

Comisia Europeană înregistrat de curând o inițiativă cetățenească europeană intitulată „Apel pentru realizarea unui mediu fără tutun și a primei generații europene fără tutun până în 2030”. Autorii săi solicită autorităților de la Bruxelles să vină cu o legislație care să prevină dependența de tutun a noilor generaţii.

Inițiatorii cer o legislație care să promoveze „prima generație europeană fără tutun în 2028, punând capăt vânzării de produse din tutun și nicotină către cetățenii născuți din 2010”, se arată în inițiativa cetățenească.

De asemenea se solicită măsuri specifice pentru a obține plaje și maluri de râu fără tutun și fără mucuri de țigară, pentru a crea o rețea europeană de parcuri naționale fără tutun și fără mucuri de țigară.

Mai mult de atât se doreşte „extinderea spațiilor exterioare fără fum și vapori, în special cele frecventate de minori (parcuri, piscine, evenimente și centre sportive, terase de spectacole și restaurante)”, dar și „finanțarea proiectelor de cercetare și dezvoltare pentru bolile cauzate de consumul de tutun pentru a le îmbunătăți prognosticul și a le face vindecabile”.

Inițiativa cetățenească depusă la Comisia Europeană vine în contextul în care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS), fumatul este pe cale să devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume. Se apreciază că în prezent există aproximativ 1,1 miliarde de fumători în întreaga lume. Din acest total, aproximativ 300 milioane (200 milioane bărbaţi şi 100 milioane femei) se găsesc în ţările dezvoltate, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana tutun
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close