Antena 3 CNN Actualitate Parchetul cere urmărirea penală a lui Petre Roman. Se cere aviz de la Cotroceni şi pentru Voican Voiculescu şi Athanasie Stănculescu

Parchetul cere urmărirea penală a lui Petre Roman. Se cere aviz de la Cotroceni şi pentru Voican Voiculescu şi Athanasie Stănculescu

Parchetul cere urmărirea penală a lui Petre Roman. Se cere aviz de la Cotroceni şi pentru Voican Voiculescu şi Athanasie Stănculescu
Sursa foto: Foto: Agerpres
22 Oct 2015   •   12:08

Parchetul General cere aviz de la Cotroceni pentru începerea urmăririi penale faţă de Petre Roman în dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii. Fostul premier Petre Roman este suspect în dosarul Mineriadei.


De asemenea, se cere aviz de la preşedintele Klaus Iohannis şi pentru urmărirea penală în cazul lui Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier şi Victor Athanasie Stănculescu, care atunci era în conducerea Ministerului Apărării. Victor Athanasie Stănculescu a fost audiat ieri la Parchet.

Fostul premier Petre Roman spune, ieri, întrebat în legătură cu acuzaţiile de infracţiuni contra umanităţii aduse lui Ion Iliescu pentru mineriada din iunie 1990, că nu cunoaşte dosarul şi nu vrea să intervină "absolut deloc" pe acest subiect.


"(...) Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Petre Roman, Stănculescu Victor Atanase şi Voiculescu Gelu Voican, sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, în perioada în care aceştia aveau calitatea de miniştri", a anunţat joi PICCJ, într-un comunicat de presă.
 
Parchetul instanţei supreme a precizat că faptele reţinute în cazul lui Roman, Stănculescu şi Voiculescu formează obiectul dosarului cunoscut ca "Mineriada din iunie 1990", aflat în instrumentarea procurorilor Secţiei Parchetelor Militare.

Conform prevederilor legale, membrii Guvernului răspund penal pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, de la data depunerii jurământului şi până la încetarea funcţiei. În exercitarea dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, preşedintele, la propunerea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizărilor cu privire la săvârşirea unei infracţiuni în exerciţiul funcţiei, adresează ministrului Justiţiei o cerere în acest scop.
 
 
 
În acest dosar, Ion Iliescu este acuzat pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, în care şi-au pierdut viaţa patru persoane, şi aproximativ 1.000 au fost rănite şi lipsite de libertate. 
 
Fostul director al SRI Virgil Măgureanu a fost pus şi el sub urmărire penală în dosarul Mineriadei.
 
Dosarul Mineriadei a fost redeschis la începutul acestui an, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut României să facă dreptate în acest caz. 
 
Instanţa supremă a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanţele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.


100 de oameni au murit şi peste 1300 au fost răniţi în violenţele din 13-15 iunie 1990. Principalii pioni care ar putea fi acuzaţi în acest dosar sunt: 

1. ION ILIESCU: propagandă pentru război, genocid, tratamente neomenoase

2. VIRGIL MĂGUREANU: genocid, supunerea la tratamente neomenoase, distrugerea, însuşirea sau jefuirea unor valori culturale

3. CHIŢAC MIHAI, DIAMANDESCU CORNELIU, PETER PETRE, DOBRINOIU VASILE, STĂNCULESCU VICTOR-ATANASE, DUMITRESCU EMIL şi BÂTLAN DUMITRU: tratamente neomonoase, distrugerea, însusirea sau jefuirea unor valori culturale, omor calificat

Ştire în curs de actualizare.

 

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close