Antena 3 CNN Actualitate PNL, reacție la declarațiile premierului Marcel Ciolacu după ce Gabriela Firea a demisionat din Guvern: "Nu este momentul unui ping-pong al demisiilor"

PNL, reacție la declarațiile premierului Marcel Ciolacu după ce Gabriela Firea a demisionat din Guvern: "Nu este momentul unui ping-pong al demisiilor"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a răspuns comentariilor făcute de premierul Marcel Ciolacu după ce Gabriela Firea și-a dat demisia din Guvern.

PNL, reacție la declarațiile premierului Marcel Ciolacu după ce Gabriela Firea a demisionat din Guvern: "Nu este momentul unui ping-pong al demisiilor"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iul 2023   •   19:59

Prim-ministrul a scris pe Facebook că "lucrurile nu trebuie să se oprească însă aici" și că așteaptă ca și primarii, șefii de Consilii Județene, directorii de instituții publice locale sau șefii din poliție care au avut o legătură cu 'azilele groazei' să își asume pe deplin responsabilitatea și să facă "un pas în spate". 

Purtătorul de cuvânt al PNL a arătat însă că nu se poate vorbi despre "o răspundere paușală" și a estimat că nu este momentul unui "ping-pong de demisii".

Poziția lui Ionuț Stroe, consemnată de news.ro, în continuare.

"În primul rând, trebuie spus foarte clar că, încă de la început, PNL a susținut că vinovații pentru ororile întâmplate în acele azile trebuie să plătească, indiferent că vorbim despre nivelul politic sau administrativ. Declarațiile făcute de premierul Ciolacu sunt unele foarte generale.

Doar instituțiile abilitate care se ocupă de anchetă pot spune cine sunt cei responsabili.

Purtător de cuvânt al PNL: "Nu este momentul unui ping-pong cu demisii"

Nu putem însă vorbi despre o răspundere paușală și nu e acum momentul să facem un ping-pong de demisii. Există o răspundere clară și la nivel politic, care s-a văzut prin cele două demisii din guvern. Nu trebuie să cădem în capcana USR, care încearcă să facă să pară că toată lumea este de vină, doar pentru că încearcă ei să capitalizeze politic acest moment. Au existat demisii și din guvern, și la nivel administrativ și, în continuare, este o anchetă în desfășurare pentru a stabili cine sunt vinovații", a declarat Stroe.

În legătură cu ministrul Culturii, Raluca Turcan, căreia purtătorul de cuvânt al PSD i-a cerut demisia sub motivul că în mandatul ei la Ministerul Muncii a fost avizat unul dintre "azilele groazei", purtătorul de cuvânt al PNL a arătat că "abuzurile au apărut după acreditare, după ce au fost aduși beneficiarii".

El a catalogat drept "forțată și tendențioasă" orice insinuare pe acest subiect.

Purtător de cuvânt al PNL: "Nu există simetrie în vinovăție, oamenii au înțeles asta"

"Nu poți acuza un om doar pentru că a avizat din punct de vedere tehnic o clădire. Fostul ministru a semnat avizul de acreditare care verifică dacă sunt respectate condițiile de înființare. Semnarea acreditării este doar o formalitate administrativă. La acreditare se aprobă ca în spațiul respectiv să se desfășoare serviciile sociale pentru care are licențe respectivul furnizor.

Abuzurile au apărut după acreditare, după ce au fost aduși beneficiarii. Nu se poate să inventam noi vinovați doar pentru că USR vrea să se suie pe un val de suferință sau pentru că au greșit persoane apropiate de PSD. Nu există simetrie în vinovăție, iar cetățenii au înțeles asta", a subliniat Ionuț Stroe.

El a comentat și faptul că prim-ministrul Marcel Ciolacu a sugerat demisii ale șefilor de Consilii Județene, solicitare care l-ar putea viza și pe șeful CJ Ilfov, liberalul Hubert Thuma.

"Trebuie să așteptăm rezultatele anchetei pentru a stabili vinovații. Președintele CJ Ilfov a dat deja nenumărate explicații în acest caz.

DGASPC Ilfov nu are atribuții de control în cazul centrelor private, cum erau cele denumite 'azilele groazei'. Tot ce poate face instituția este să monitorizeze centrele care sunt în subordinea lor. În plus, directorul general al DGASPC Ilfov, șeful DSP Ilfov şi șeful IPJ Ilfov au demisionat.

Purtător de cuvânt al PNL: "Nu putem crea false legături sau induce false responsabilități"

Singura legătură a domnului Thuma e că este președinte de Consiliul Județean în locul unde s-a întâmplat. În rest, nu putem crea false legături sau induce false responsabilități", a explicat Ionuţ Stroe.

El a mai arătat că sistemul asistenței sociale pentru persoanele din centrele de îngrijire are nevoie de o reformare clară.

"Procesul de schimbare a unui sistem greșit trebuie dus până la capăt, iar el trebuie să însemne implicarea societății civile şi a tuturor entităților care pot și vor să-și asume o misiune socială, precum grija față de bătrâni", a conchis purtătorul de cuvânt al PNL.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close