Antena 3 CNN Actualitate Poliţia, avertisment legat de fraudele online: "Fiţi extrem de atenţi la aceste detalii" | Ce să faci dacă ai fost victima unei înşelăciuni online

Poliţia, avertisment legat de fraudele online: "Fiţi extrem de atenţi la aceste detalii" | Ce să faci dacă ai fost victima unei înşelăciuni online

Mare atenție la fraudele online! Poliția Română este în alertă. Sunt noi modalități de comitere a fraudelor cu produse sau fonduri de investiții false. La ce să fim atenţi.

de Claudia Popovici    |    20 Mai 2023   •   17:01

Comisar șef de poliție Sorin Stănică a explicat ce metode au acești infractori cibernetici astfel încât românii să știe cum să identifice o astfel de fraudă, dar şi cum să procedeze în caz că au devenit victimele unei înșelătorii online. Vorbim despre site-uri web, despre anunțuri online, mesaje pe rețelele de socializare, email-uri, SMS-uri. 

"Atunci când vorbim de fraudele online în general, dar și în cazul particular despre care discutăm acum,  avem în vedere câteva elemente caracteristice pe care le întâlnim de obicei la toate fraudele.

În primul rând, vorbim de câștiguri garantate, foarte rapide. Desigur, atunci când am spus garantat mă refeream așa cum ni se prezintă nouă aceste câștiguri.

Mai avem o parte care înseamnă presiunea psihică folosită de autorii de infracțiuni, în sensul în care de obicei folosesc urgența, dacă nu investești acum, pierzi o oportunitate. Desigur, această investiție ne este prezentată și cu ajutorul unor așa-ziși oameni care câștigă bani de pe urma ei.

Se folosesc de imaginile unor persoane publice pe care le cunoaștem, persoane care despre care știm că posedă, să zicem, niște averi consistente, persoane care desigur, în realitate nu au nicio legătură cu investiții le prezentate și a căror imaginile doar este folosită de autori, nici de cum că investesc în aceste produse.

Citeşte şi: Polițist prins la volan beat și drogat cu "drogul săracilor", în Satu Mare. Poliția a confirmat incidentul după o săptămână

Desigur, în primul rând vorbim de potențiale fraude care ne afectează contul bancar și atunci trebuie să sesizăm foarte repede anunțarea băncii pentru a nu se, pentru a nu crește prejudiciu și, desigur, anunțarea Poliției Române, colegii mei din structurile de investigații a acestor fraude care vor încerca să identifice pe autori.

Dar aici aș vrea să menționez ceva. Trebuie să fim foarte atenți cu banii noștri. În general, trebuie să fim atenți și să căutăm informații, să nu ne grăbim să dăm bani unor persoane necunoscute sau să trimitem bani către diverse platforme până nu le verificăm.

Mai mult decât atât, pentru că vorbim de aceste investiții, Autoritatea de Supraveghere Financiară ne pune la dispoziție o serie întreagă de instrumente prin care putem să aflăm dacă așa-zisa platformă de investiții este una legitimă sau vorbim de o platformă nelegitimă, o platformă care încearcă să fraudeze", a spus la Antena 3 CNN Comisar șef de poliție Sorin Stănică.

×
Subiecte în articol: avertisment poliție
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close